Patru delfini eșuați pe litoralul românesc au fost observați, de la începutul anului, în cadrul expedițiilor terestre organizate de echipa Mare Nostrum, alături de voluntarii din cadrul rețelei Observatori Pentru Salvarea Delfinilor. Este vorba despre trei marsuini (Phocoena phocoena relicta) și un afalin (Tursiops truncatus ponticus). Marsuinii identificați erau pui,iar afalinul juvenil.
Potrivit echipei Mare Nostrum, cauzele eșuărilor sunt cât se poate de clare, trei dintre delfinii găsiți prezentând urme de prindere în plasă. Chiar mai mult, afalinul avea înotătoarea codală îndepărtată definitiv din cauza plaselor pescărești.
Nu este pentru prima dată când echipa Mare Nostrum se confruntă cu astfel de cazuri, experiența expedițiilor terestre de monitorizare fiind cât se poate de elocventă în acest sens.
”Ne-am dori ca toți constănțenii să știe că există un număr de telefon de urgență, unde ne pot contacta atunci când observă delfini eșuați pe plajă. Este foarte important să ajungem în timp util, pentru că uneori mai putem face ceva pentru a ameliora situația. Avem specialiștii și pregătirea necesară pentru a putea salva viața delfinilor, atunci când o permite situația. De asemenea, am vrea ca pescarii să înțeleagă cât de periculoase pot fi plasele pe care le întind. În 60% din cazuri, delfinii mor prinși în aceste plase”, spune Marian Paiu, coordonator proiect.
Nu numai cazurile de delfini eșuați sunt o problemă, ci și modul în care sunt scoși delfinii din plasele de pescuit.
Este o reală atrocitate să tai coada unui delfin pentru a-l putea scoate din plasele de pescuit. Nu este normal să faci asta. Realizăm că, din nefericire, indiferent de cât de multe campanii de informare avem pe această temă, problema legată de mentalitate și obișnuință rămâne”, completează Marian Paiu.