16.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialPatron anchetat pentru un "tun" de 10 milioane dolari

Patron anchetat pentru un „tun” de 10 milioane dolari

TIMISOARA. O escrocherie de proportii impresionante a intrat recent in atentia Directiei de Investigatii a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism Timisoara (DIICOT), dupa ce Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ si Garda Financiara au descoperit o inginerie financiara cu un prejudiciu-record de aproape 10 milioane de dolari. Cercetarile demarate vizeaza un om de afaceri originar din Teleorman, care a reusit „performanta” de a tranzactiona cantitati impresionante de cereale prin intermediul unei firme obscure, fara sediu, inregistrata cu un capital social minim de 2 milioane de lei.
Primele semnale legate de aceasta afacere au aparut in primavara anului trecut, cand, in urma unei sesizari venite din partea comisarilor Garzii Financiare din Constanta, omologii acestora din Timisoara au descins la SC „Bavati” SRL, al carei sediu social figura la o adresa din orasul de pe Bega. Potrivit Oficiul Registrului Comertului (ORC) Timis, firma avea ca obiect principal de activitate comertul cu ridicata cu cereale, seminte si furaje, iar ca domenii secundare – productie, servicii si constructii.
Daca intr-o prima faza obiectul verificarilor l-a facut identificarea unei facturi fiscale, mai exact daca aceasta a fost sau nu inregistrata in evidentele contabile, ulterior comisarii aveau sa descopere o inginerie financiara de proportii incredibile. Cand au descins la adresa din Calea Lipovei din Timisoara, unde se afla sediul social declarat al „Bavati”, echipa de control a Garzii Financiare a avut surpriza sa constate ca societatea nu mai functiona in acea locatie. Contractul de inchiriere expirase, iar administratorul si asociatul unic al firmei urmarite, Catalin Baltoiu, originar din Teleorman, disparuse din peisaj.
Intrucat, potrivit actelor de la ORC, ultimul domiciliu al suspectului figura in localitatea Rosiorii de Vede, oamenii legii au facut demersuri la Politia din Teleorman, insa fara nici un rezultat. Cum aceasta pista era una inchisa, ancheta a fost canalizata intr-o alta directie, si anume identificarea facturilor fiscale descoperite de Garda Financiara din Constanta.
Cercetarile au scos la iveala adevarate surprize. S-a stabilit ca, in 2004, Baltoiu a ridicat de la Directia Generala a Finantelor Publice 1.250 de facturi fiscale (cinci seturi a cate 250 de file), despre care oamenii legii banateni sustin ca ar fi fost „aruncate” pe piata. Prejudiciul produs bugetului public a fost estimat la 298 de miliarde lei.
Interesant este ca, desi a rulat sume impresionante, firma figureaza la ORC cu un capital social minim de doua milioane de lei si nu are un sediu propriu, lucru care va face extrem de dificila, daca nu chiar imposibila, recuperarea prejudiciului, sustin anchetatorii.

Cele mai citite

3 întrebări pe care să i le adresezi medicului stomatolog cu ocazia unui consult de rutină

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Rapidiștii au făcut anunțul. Ce se întâmplă cu Marius Șumudică

Rapid a suferit o înfrângere dureroasă în fața lui Botoșani, scor 0-2, în etapa a 12-a din Superliga României, iar situația antrenorului Marius Șumudică...

Caz câștigat de CRJ la Înalta Curte de Casație și Justiție

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat de curând în privința respectării drepturilor la locuire, viață privată și nediscriminare a grupurilor vulnerabile, drepturi...
Ultima oră
Pe aceeași temă