15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPatriarhul Kiril a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie de stat...

Patriarhul Kiril a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie de stat din R. Moldova

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, aflat în vizită la Chişinău, a fost decorat duminică de preşedintele interimar Marian Lupu cu „Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincţie de stat a Republicii Moldova, relatează UNIMEDIA, citată de NewsIn.

Ordinul i-a fost înmânat pentru promovarea valorilor creştine şi contribuţia la dezvoltarea şi aprofundarea legăturilor între poporul rus şi moldovenesc.

La evenimentul organizat la Palatul Republicii au venit prim-ministrul Vlad Filat, liderul PCRM Vladimir Voronin, fostul preşedinte Mircea Snegur şi mai mulţi deputaţi.

În cursul dimineţii, sute de credincioşi, în frunte cu preşedintele interimar, Marian Lupu, premierul Vlad Filat şi liderul comunist Vladimir Voronin au înfruntat ploaia şi au asistat în scuarul Catedralei Mitropolitane din Chişinău la slujba religioasă oficiată de patriarhul Rusiei. El a fost ajutat de 12 arhierei, dintre care şase au fost din Moldova, iar alţi şase din Rusia şi Ucraina.

Peste 1.500 de enoriaşi au venit să asiste la slujba patriarhală, în ciuda ploii reci de toamnă. Aceştia au fost verificaţi cu detectoare de metale, potrivit Publika TV.

În discursul său, Patriarhul a amintit de mesajul lui Ioan Bogoslovul, chemând poporul moldovenesc să se elibereze de cel mai disturgător sentiment – teama. Patriarhul a venit şi cu un mesaj către clasa politică, scrie publika.md. „Forţele politice şi partidele să dea dovadă de înţelepciune, responsabilitate în faţa lui Dumnezeu şi oameni, ca să păstreze poporul în unitate, ca să ajungă la acorduri, care să le asigure susţinere largă din partea poporului”, a menţionat Patriarhul Kiril.

După liturghie, Sancitatea Sa a vizitat complexul memorial „Eternitate”, unde a depus o coroană de flori la Focul Veşnic, iar în cursul după-amiezii avea întrevederi oficiale cu preşedintele interimar şi cu premierul.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kiril a sosit în R. Moldova sâmbătă seară, urmând să-şi încheie prima vizită în Republica Moldova luni.

Cele mai citite

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...
Ultima oră
Pe aceeași temă