Mitropolitul ortodox al Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, care este şi arhiepiscop al Sibiului, a pregătit o scrisoare pastorală de Paşti de o duritate fără precedent. Înaltul ierarh acuză televiziunile că au transformat desfrânarea într-o notă generală, iar divorţul şi adulterul într-o modă.
„Familia creştină suferă, ca şi societatea, de o profundă criză, divorţul şi adulterul fiind acum moda la care toată lumea se raportează. Şi cum altfel ar putea sta lucrurile, când desfrânarea a devenit nota generală a televiziunilor care ni se impun, dar şi în care ne complacem să trăim. Putem oare să avem o viaţă creştină, spurcându-ne mintea cu imaginile deşănţate din reviste, ziare şi televizor?”, scrie în pastorala sa înaltul ierarh de la Sibiu.
IPS Laurenţiu Streza mai afirmă că acest mod de viaţă este învăţat de copii de la vârste fragede. „Mai poate oare supravieţui familia, atâta vreme cât soţul sau soţia se alipesc cu inima şi cu simţurile de idolii micului ecran şi cumpără televizor separat în camera copiilor?”, se întreabă mitropolitul ortodox al Sibiului. Ierarhul sibian se mai întreabă dacă creştinii se mai pot ruga lui Dumnezeu pentru o viaţă mai bună pentru copiii lor, dacă ei înşişi nu mai sunt modele pe înfrânare şi virtute. Mai mult, mitropolitul ortodox al Ardealului este de părere că credinţa a devenit ceva formal, iar creştinismul este unul de circumstanţă.
În pastorala sa, el contrapune modelul oferit de televiziuni cu modelul oferit de jertfa Mântuitorului. „Din păcate, însă, noi ne purtăm urât cu Hristos, uităm repede ceea ce a făcut El pentru noi şi, prinşi în iureşul materiei şi al poftelor lumii acesteia, Îl batjocorim, Îl hulim şi doar atunci când avem nevoie alergăm la El. Legătura noastră cu Hristos este una de circumstanţă. Alergăm la biserică doar atunci când avem nevoie, iar creştinismul nostru formal este cauza a tot răul material şi spiritual ce vine asupra noastră”, a spus IPS Laurenţiu Streza.
Este pentru prima dată când înaltul ierarh sibian promovează un mesaj atât de dur. După căderea comunismului, astfel de mesaje au fost promovate, prin intermediul Pastoralelor de Crăciun ori de Paşte, de către regretatul mitropolit ortodox al Clujului, IPS Bartolomeu Anania. Însă aceste texte ale ierarhului clujean nu au fost niciodată atât de explicite ca şi scrisoarea mitropolitului Laurenţiu Streza.