Specialistii elvetieni sustin cu argumente practice ca punerea in aplicare a pasapoartelor biometrice este prematura si ca simpla lor lasare la receptia unui hotel ar putea duce la copierea amprentelor digitale si a imaginii digitale a fetei cu materiale disponibile in comert.
Cotidianul elvetian Le Temps a deschis o dezbatere privind viabilitatea pasapoartelor biometrice, care urmeaza sa fie introduse in Spatiul Schengen. Dezbaterea are ca punct de plecare inaugurarea in Tara Cantoanelor a acestui tip de pasapoarte. Criptografia care trebuie sa protejeze amprentele digitale si imaginea digitala a fetei in pasaportul biometric elvetian nu este sigura, sustin mai multi profesori universitari de la Politehnica Federala din Lausanne, potrivit Agerpres. Acestia au atras atentia de luni intregi Oficiului Federal al Politiei (Fedpol) asupra acestor lipsuri si a riscurilor la care se expun utilizatorii.
Autoritatile au primit o delegatie de oameni de stiinta toamna trecuta, dar nu vor sa amane introducerea pasapoartelor biometrice, asa cum cere Acordul Schengen, semnat si de Elvetia. Un mare numar de personalitati si de ziaristi au asistat la o prezentare relevanta facuta de profesorul Serge Vaudenay, de la scoala Politehnica Federala de la Lausanne, si au putut sa se convinga ca aplicarea biometriei la pasapoarte este cel putin prematura, deoarece copierea amprentelor digitale si a imaginii digitale a fetei se dovedeste a fi un lucru simplu pentru cel care este echipat cu materialul necesar, care este disponibil in comert. Simplul fapt de a lasa pasaportul la receptia unui hotel pentru inregistrare ofera posibilitatea de copiere a datelor sensibile din document; la fel se intampla daca-ti lasi pasaportul biometric timp de cateva minute in mainile celui care ar vrea sa-l pirateze.
Exista un mijloc, care nu este deloc complicat, de procurare a acestor elemente: spargerea securitatii unei baze de date care stocheaza caracteristicile biometrice. Le Temps atrage atentia ca tineri pirati informatici au intrat in baza de date a Pentagonului si ca cea a Departamentului federal de justitie si politie nu mai pune desigur probleme. Consecintele sunt usor de prevazut sustin specialistii citati de cotidianul elvetian: oricine are nevoie de o identitate falsa pentru a comite vreo escrocherie va gasi ca este foarte potrivit sa fure amprentele digitale, chiar si imaginea digitala a unei fete care seamana cu cea a viitorului delincvent; apoi, nu este greu sa fabrici pe un film falsa amprenta digitala si sa lasi urma unui cetatean cinstit la locul unei spargeri sau a comiterii oricarei alte infractiuni. Depistarea delincventilor va fi astfel mai dificil de realizat decat in prezent. Opozantii sistemului pasaportului biometric cer ca Elvetia sa renunte, precum Germania, la ideea unei baze centralizate de date biometrice.