7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialPartidul lui Silvio Berlusconi a refuzat să acorde un vot de încredere...

Partidul lui Silvio Berlusconi a refuzat să acorde un vot de încredere Cabinetului Mario Monti

Partidul de centru-dreapta Poporul Libertăţii (PdL), al fostului premier italian Silvio Berlusconi, a provocat tensiuni în Senatul italian, joi, după ce s-a abţinut de la acordarea unui vot de încredere în Parlament Cabinetului tehnocrat condus de Mario Monti, informează AFP, potrivit Mediafax.

Decretul-lege, care prevede măsuri pentru stimularea investiţiilor în domeniul infrastructurii şi pentru modernizarea şcolilor, a obţinut în Senat o majoritate relativă, nu o majoritate absolută, aşa cum era de aşteptat.

Majoritatea senatorilor s-au abţinut de la vot sau au absentat.

Pieţele financiare au reacţionat imediat în mod negativ: Bursa de valori din Milano a avut o scădere de minus 1,5 la sută la ora 12.00, iar indicele de referinţă între preţul obligaţiunilor italiene şi germane a crescut la 320, în timp ce luni, pentru prima oară din acest an, el a fost sub 300.

Anna Finocchiaro, liderul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga) din Senat, a catalogat decizia PdL un „fapt de o importanţă politică enormă” înaintea votului pe tema bugetului statului. Ea a acuzat PdL-ul de „condamnarea statului la lipsa de strategie, la incoerenţă şi la propria indecizie”, referindu-se la posibila revenire a lui Berlusconi pe scena politică.

La finalul unei reuniuni de partid desfăşurată miercuri, Berlusconi a sugerat că ar putea candida din nou în scrutinul legislativ din primăvara anului 2013.

„Eu sunt asaltat de numeroase de cereri ca să revin în prim-plan”, a declarat Berlusconi într-un comunicat. „Situaţia de acum este mai gravă decât în urmă cu un an, când am părăsit guvernul, astăzi Italia este la marginea prăpastiei, nu pot îngădui acest lucru”, a adăugat el.

În afară de câţiva apropiaţi care au salutat ideea celei de-a cincea candidaturi a lui Berlusconi la postul de premier, declaraţiile sale au fost vehement criticate, în special de către ministrul pentru Dezvoltarea Economică, Corrado Passera. „Tot ce şi-ar putea imagina restul lumii, partenerii noştri, faptul că am reveni în trecut, nu este un lucru bun pentru Italia. Noi trebuie să oferim senzaţia că mergem înainte”, a declarat Passera, joi dimineaţă, în cadrul unei emisiuni televizate.

Premierul tehnocrat Mario Monti, fost comisar european, l-a înlocuit pe Berlusconi în noiembrie 2011, când acesta pierduse majoritatea absolută în Parlament pe fondul crizei din zona euro, care ameninţa să afecteze grav Italia.

Cabinetul Mario Monti este susţinut de o majoritate largă, dar mixtă, beneficiind de sprijinul principalelor formaţiuni de centru-dreapta şi centru-stânga, precum şi foştii creştin-democraţi (de centru).

Cele mai citite

Costul cozonacului de Crăciun 2024: cifre furnizate de INS

Cozonacul, fie el preparat acasă sau cumpărat din magazin, rămâne un element central pe masa de Crăciun. În magazine, prețul acestui desert începe de...

Studiu despre investitorii BVB: Creștere a portofoliilor mici, dar scădere a frecvenței tranzacțiilor

Investitorii de retail din România au adoptat o abordare mai precaută în 2024, orientându-se spre acțiuni mai stabile pe fondul volatilității pieței. Potrivit studiului Market...

Ford retrage de la vânzare sute de mii de mașini cu motoare EcoBlue din cauza problemelor de emisii

Ford va derula o campanie de rechemare în service pentru aproximativ 769.000 de vehicule echipate cu motoare diesel EcoBlue, după o investigație a autorităților...
Ultima oră
Pe aceeași temă