-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialPartidele si Dumnezeu ne pazesc de gripa

Partidele si Dumnezeu ne pazesc de gripa

» Gripa A/H1N1 a mai reusit sa faca, in ultimele 24 de ore, 91 de victime, printre care un ministru adjunct si numerosi elevi de la 12 scoli si licee.
 
» In timp ce medicii sfatuiesc populatia sa evite aglomeratiile si multimile, aratand ca mersul la mitinguri, concerte sau pelerinaje cu moaste este "o lipsa de intelepciune" din cauza virusului porcin, Biserica Ortodoxa crede ca Dumnezeu ii protejeaza pe credinciosii sai, iar liderii politici continua mitingurile electorale.

Intrunirile publice pot duce la extinderea gripei porcine si la declansarea epidemiei, de aceea medicii declara ca ar trebui evitate in perioada urmatoare mitingurile electorale si aglomeratiile de orice fel. "Este mai bine ca oamenii sa ramana acasa, sa nu mearga la mitinguri, spectacole sau la moaste. Este o lipsa de intelepciune sa te duci la adunari cu mii de oameni, fiecare isi asuma riscul de a lua virusul", sustine dr. Cristian Sever Oana, din conducerea Asociatiei Medici-lor de Familie, membru in reteaua de santinela constituita inca din vara pentru a monitoriza epidemia.

Nici partidele, nici biserica nu sunt de acord cu aceasta idee. Responsabilii de campania primilor trei candidati la presedintie ne-au spus ca merg inainte cu programul intrunirilor si mitingurilor electorale, cat timp nu exista un ordin oficial de restrictie a intalnirilor publice pentru prevenirea gripei. Primarul sectorului 3, Liviu Negoita, responsabil de organizarea campaniei lui Traian Basescu, ne-a declarat ca "nu mergem pe supozitii" si ca "vom vedea ce hotarari se iau la nivel guvernamental". Deputatul PSD Victor Ponta, responsabil de campania lui Mircea Geoana, ne-a asigurat ca "imediat ce o autoritate profesionala precum Ministerul Sanatatii ne va spune sa facem asa, asa vom face. Deocamdata nu putem sa ne apucam sa ne dam noi cu parerea". Reprezentantii staff-ului de campanie al lui Crin Antonescu ne-au spus ca "pana nu avem o decizie a autoritatilor, continuam. Deocamdata monitorizam situatia".

De cealalta parte insa, Biserica Ortodoxa Romana crede ca nici un credincios al sau care participa la slujbe ori la pelerinaje pentru a se ruga la moastele sfintilor nu poate fi contaminat deoarece Dumnezeu asigura o protectie puternica si eficienta pentru toti. "Nu trebuie sa ne temem de aceste pelerinaje religioase la care participa sute de mii de oameni, pentru ca Dumnezeu ne apara, ne protejeaza pe toti, si afara, si in biserica. Niciodata in istorie n-a fost transmisa o boala contagioasa sau vreun virus in cadrul pelerinajelor", crede cu tarie preotul Costel Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane. In comparatie, toate slujbele si procesiunile religioase din Mexic au fost anulate in primavara acestui an, cand gripa porcina a luat cu asalt aceasta tara predominant catolica, unde relatia dintre credinciosi si biserica este mult mai stransa ca in Romania.

Deocamdata nu se impune interzicerea sau restrictionarea intrunirilor si reuniunilor publice, cum s-a intamplat in Ucraina, ne-a declarat Oana Grigore, director de comunicare in Ministerul Sanatatii. "S-a luat in discutie problema in Comitetul de Coordonare impotriva gripei, dar specialistii sustin ca nu este cazul unei astfel de masuri extreme. In functie de evolutia epidemiologica din Romania si din tarile vecine, se va putea lua masura, dar deocamdata nu este cazul", ne-a explicat Oana Grigore. si Ministerul Sanatatii recomanda insa oamenilor sa evite aglomeratiile de orice fel pentru a preveni imbolnavirile.

Medicul Cristian Sever Oana spune ca in situatia in care o persoana nu se poate abtine sa se duca la concerte, pentru ca a dat banii pe bilete, in pelerinaj religios sau la mitinguri sindicale ori electorale, ea trebuie sa-si ia trei masuri principale de protectie. "In primul rand, persoana trebuie sa se vaccineze impotriva gripei sezoniere. Apoi, inainte de a ajunge in multime, trebuie sa-si puna o masca. Cand se intoarce acasa, trebuie sa-si dea masca jos si sa se spele bine pe maini si pe fata. Insa nici cu respectarea acestor masuri nu prea te poti proteja de virus in mijlocul multimii, caz in care mai bine stai acasa", arata dr. Oana.

Biserica Ortodoxa apreciaza insa ca nici medicii, nici ziaristii n-ar trebui sa induca panica in randul credinciosilor, prin indemnul de a purta masti la slujbe, "deoarece aceste masti protejeaza doar in proportie de 50%, iar virusul nu se poate lua prin simpla prezenta a cuiva intr-o biserica". "Noi urmarim ceea ce se intampla cu aceasta gripa si l-am vazut pe doctorul Adrian Streinu-Cercel spunand ca mastile asigura doar o eficienta de 50%", sustine preotul Costel Stoica. Pe de alta parte, sustine oficialul Bisericii, intre Patriarhia Romana si Ministerul Sanatatii a fost incheiat un protocol de colaborare in baza caruia preotii transmit enoriasilor comunicarile Ministerului Sanatatii despre gripa, mai precis despre primele simptome de boala si masurile care trebuie luate.

 

"Oricum, pentru acest an pelerinajele s-au terminat, mai avem doar sarbatoarea Sfantului Andrei – pe 30 noiembrie, Sf. Nicolae – pe 6 decembrie si Craciunul", ne linisteste preotul Stoica. Pentru o pozitie temperata in chestiunea gripei porcine au pledat ieri si agentiile de turism, care considera ca oamenii nu trebuie sa-si anuleze calatoriile. "Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism sfatuieste turistii sa calatoreasca in continuare spre destinatiile dorite, dar sa fie atenti la indicatiile Ministerului Sanatatii, iar in cazul in care prezinta simptome de gripa, sa contacteze urgent un medic", spune Corina Martin, presedinta ANAT.

» 12 scoli inchise
Centrul National de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile a anuntat ieri un total de 672 de cazuri de imbolnavire cu virusul gripal A/H1N1 in Romania, dintre care 91 de cazuri noi, confirmate in ultimele 24 de ore. Doua dintre persoanele nou-confirmate sunt din Suceava si au calatorit recent in Ucraina, la Cernauti. O alta persoana este secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gratiela Iordache, retinuta la domiciliu si tratata cu Tamiflu. Printre noile cazuri se numara si multi elevi, drept pentru care au fost trimisi intr-o vacanta de sapte zile elevii de la 12 scoli din Bucuresti, Ilfov, Tulcea, Dolj, Arad, Iasi si Suceava, printre care si cei de la scoala Americana. Medicul Cristian Sever Oana ne-a declarat ca scolarii gripati ar trebui retinuti la domiciliu, de parinti inainte de triajul care se face in scoli: "Nu suntem un popor de copii abandonati.

Fiecare parinte trebuie sa faca zilnic triajul copilului sau si sa-l tina acasa daca este racit. De asemenea, profesorii trebuie sa intrebe la ora lor: «Va doare capul? Tusiti? Aveti febra?». Daca unii elevi confirma, ei trebuie trimisi acasa. Sigur ca vor exista si chiulangii, dar trebuie sa accepti si cativa chiulangii in scopul evitarii imbolnavirilor".

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...
Ultima oră
Pe aceeași temă