4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialPartide cu GPS

Partide cu GPS

Cineva ar trebui, poate, sa-i mai traga de maneca uneori pe unii demnitari atunci cand vorbeste gura fara ei. Nu de alta, dar risca sa se compromita definitiv in fata electoratului daca nu se intervine rapid pentru a se evita alte declaratii lipsite de intelepciune. Nu intra in discutie adevaratele provocari autoproducatoare de conflict, care isi au rostul lor in lupta politica inainte de alegeri, ci derapajul necontrolat privind aducerea in actualitate a unor teme sensibile, cum este modificarea Legii fundamentale, fara sa tina seama de consecinte. Este treaba lor cum trag sfori sau pun la cale smecherii politicianiste indaratul unor norme si principii dubioase. Ce deranjeaza insa foarte mult este aceasta nepasare fata de natiune, intalnita cu precadere la demnitari de prim rang, care isi permit sa lanseze in public propuneri menite sa dea peste cap clasa politica impreuna cu intreaga societate.

 

Apoi, ma uimeste limbajul suburban folosit de unii lideri cu functii inalte pe linie de stat, care spun despre adversarii din alte partide ca sunt "o adunatura de prosti", taxand astfel spectaculoasa divizare interna liberala consemnata anul trecut. Ma surprind, asadar, atat absurditatile privind ideea de revenire la monarhia constitutionala, avand la baza doar un interes meschin, respectiv reducerea atributiilor presedintelui aflat in prezent in functie, cat si pasivitatea unor oameni politici, colegi de partid cu autorul demersului, referitor la acceptarea tacita a unei propuneri facute fara cap, cu putin timp inainte de alegerile legislative. In aceste conditii, ma vad nevoit sa recunosc ca diversiunile sunt la ordinea zilei atunci cand interesele de partid sunt pe primul loc, fapt ce explica suficient de clar neputinta unor oameni politici de a tine pasul cu imperativele societatii romanesti in contextul noilor coordonate europene.

 

Sunt multe alte prioritati la care un premier ar trebui sa se gandeasca si in situatia de predare a mandatului de sef al Guvernului. Pe unul ca Mircea Geoana il putem intelege. Omul vrea tractoare cu GPS, fabricate intr-o uzina din Romania, pe care sa le conduca probabil parlamentarii social-democrati dupa ce isi vor pierde imunitatea o data cu schimbarea Constitutiei la initiativa sa. Liderul pesedist nu spune insa unde vor fi produse tractoarele cu navigatie, nestiind, poate, ca uzina brasoveana a dat ortu’ popii ajutata chiar de guvernul condus de un prim-ministru PSD. Cel care vrea sa devina premier la finele anului nu este exclus sa mearga mai departe si sa propuna ca toate partidele sa se doteze cu aparate GPS inainte de campania electorala, pentru a putea gasi mai repede drumul spre alegatori. Eventual, sa transmita informatii utile in legatura cu pericolele ce pot aparea ca urmare a intrarii pe sens interzis cu Legea fundamentala.

 

Lasand gluma la o parte, ma tem ca sunt oameni politici care se joaca in continuare cu focul. Devin vulnerabili, in conditiile in care asaltul opozitiei a inceput cu amenintarea depunerii unui numar-record de motiuni de cenzura. Nu cunosc daca PSD si PD-L se vor tine de cuvant pana la capat. Sau daca Guvernul ia sau nu in seama ce pun la cale adversarii. stiu insa ca exista nenumarate probleme in societate care nemultumesc milioane de oameni. Le vad mult mai importante decat modificarea Constitutiei in functie de interesul unui partid sau al altuia. Una este ura liberala impotriva lui Basescu, in numele careia se doreste, chipurile, o monarhie constitutionala si alta e promovarea interesului general in conformitate cu angajamentul asumat in urma cu patru ani. "GPS-ul" penelist are o defectiune daca se teme de o eventuala ramanere la Cotroceni a lui Basescu, altfel nu se explica povestea cu monarhia.

 

Chiar nu a fost nimeni prin apropiere in masura sa spuna ca o astfel de initiativa ii face rau unui premier care vrea sa conduca Guvernul inca patru ani de-acum incolo? Nu urmaresc sa invart cutitul in rana, subiectul fiind comentat pe larg in alte editoriale. Dar frontul de lucru trebuia sa fie altul. Faza simulacrului monarhic s-a terminat. O stiu si liberalii. Ca atare, nu cred ca deversarea votului tine de modificarea celei mai importante legi. Mai degraba "priza" la electorat are legatura cu inlaturarea neajunsurilor din societate. O dudui economia, o creste PIB, fapt ce trebuie remarcat, dar prin multe spitale de stat umbla gandacii si sobolanii, iar bolnavii vin cu medicamente de acasa, in timp ce la Craiova, si nu numai, interlopii poarta razboaie cu sabii si pistoale, spre disperarea zecilor de mii de cetateni pasnici. Unde este ordinea publica? Dar grija pentru bugetul national, daca se arunca sute de milioane de euro pentru cativa kilometri de autostrada intarziata?

 

Viata la tara s-a schimbat cumva? De fondurile UE necheltuite cine raspunde? A disparut gustul coruptiei? Are educatia un viitor european? Oare scumpirile deranjeaza pe altcineva in afara de cetatean? Vin alegerile, si unii isi incearca norocul apeland la manevre ieftine, ridiculizand o masa electorala uriasa.

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Accident aviatic în Kazahstan: 28 de supraviețuitori după prăbușirea unui avion al Azerbaijan Airlines

Un avion de linie aparținând companiei Azerbaijan Airlines, cu 67 de persoane la bord, s-a prăbușit în Kazahstan. Ministerul kazah al Situațiilor de Urgență...

Accident aviatic în Kazahstan: 28 de supraviețuitori după prăbușirea unui avion al Azerbaijan Airlines

Un avion de linie aparținând companiei Azerbaijan Airlines, cu 67 de persoane la bord, s-a prăbușit în Kazahstan. Ministerul kazah al Situațiilor de Urgență...

WhatsApp nu va mai funcționa pe telefoanele Android mai vechi. Vezi lista completă

Începând din ianuarie 2025, aplicația WhatsApp, deținută de Meta, va înceta să mai fie compatibilă cu telefoanele Android mai vechi, în special cele care...
Ultima oră
Pe aceeași temă