» Partidele politice incearca, prin diverse mijloace, sa atraga Biserica Ortodoxa Romana (BOR) de partea lor in cautarea de voturi. Astfel, liberalii iau in calcul marirea salariilor preotilor, PSD se considera initiatorii parteneriatelor cu Biserica, iar democrat-liberalii invoca doctrina partidului pentru a justifica "obligatia" de a intari rolul social al BOR.
In apropierea campaniei electorale, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) este curtata de principalele partide politice pentru realizarea de "parteneriate sociale" care, in opinia sociologilor, au scopul de a aduce voturi in plus pentru formatiunea care reuseste sa profite cel mai bine de relatia speciala cu BOR. Cu toate ca exista un parteneriat intre Guvern si Biserica semnat in 2007 de catre Calin Popescu Tariceanu si Patriarhul Daniel, fostul ministru social-democrat al Culturii Razvan Theodorescu sustine ca apropierea Bisericii de partidele politice este un proiect al PSD si ne-a precizat ca "a fost copiat de liberali, cu unele modificari". Razvan Theodorescu ne-a spus ca parteneriatul, care vizeaza in principal actiunile sociale ale Bisericii, "este o actiune fireasca care continua exact programul de parteneriat semnat de PSD pe vremea lui Teoctist".
Liberalii, pe langa parteneriatul semnat cu BOR, au anuntat, prin vocea ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, demararea proiectului de marire a salariilor preotilor.
La randul lor, democrat-liberalii doresc dezvoltarea unui parteneriat special Stat-biserica, astfel incat unele prestatii sociale de stat sa fie realizate de biserica. Vicepresedintele PD-L Cezar Preda sustine, pe de alta parte, ca partidul sau "are in doctrina obligatia, pe care nu o au nici liberalii, nici social-democratii, ca rolul Bisericii privind activitatile sociale sa fie intarit".
Sociologul Mircea Kivu considera aceasta tendinta "suspecta": "Biserica este una din institutiile cu gradul cel mai mare de incredere si in campanie fiecare partid isi doreste sa castige de pe urma ei". Social-democratii mentioneaza in programul de guvernare ca, prin parteneriatul cu biserica, clerul care se implica in activitati sociale trebuie sa fie asimilat lucratorilor sociali ai Ministerului Muncii.
De asemenea, liderul PD-L Emil Boc, sustine ca BOR ar trebui sa preia de la Ministerul Muncii sarcina de a distribui ajutoare sociale, pentru ca este mai putin birocratica si corupta. seful deputatilor democrat-liberali, Cristian Radulescu, sustine ca "traditia" este elementul care garanteaza ca lucratorii Bisericii sunt mai buni decat angajatii ministerului Muncii. Vicepresedintele PD-L Cezar Preda argumeteaza decizia de a crea un parteneriat cu biserica prin faptul ca "protectia sociala nu este bine realizata prin administratia locala, singurii care pot face acest lucru sunt oamenii bisericii".
La randul sau, prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a apreciat, la aniversarea unui an de la intronizarea Patriarhului Daniel, amplificarea misiunii sociale a Bisericii care a avut "re-zultate remarcabile" in diverse domenii ale asistentei sociale, filantropiei si asistentei medicale. In acest fel, in opinia premierului, poate fi valorificat "cadrul generos" stabilit prin Protocolul de cooperare in domeniul incluziunii sociale semnate intre Guvernul Romaniei si Patriarhia Romana in urma cu un an.
» Avantajele parteneriatului cu BISERICA
In opinia sociologului Mircea Kivu, cu toate ca nu se intrevede un castigator detasat, social-democratii ar fi avantajati la alegeri de pe urma semnarii unui parteneriat cu BOR deoarece , "in zona cu incredere mai mare in Biserica se incadreaza populatia rurala, cu educatie scazuta, care reprezinta tocmai bazinul electoral al PSD". Pe de alta parte, Mircea Kivu subliniaza ca "si celelalte partide pot profita de acest lucru in masura in care reusesc sa convinga electoratul". De exemplu, sociologul ne-a spus ca din punct de vedere ideologic PD-L ar trebui sa fie avantajat de un asemenea pact pentru ca ei mentioneaza acest lucru in doctrina, dar si PNL ar putea beneficia deoarece "in ultima vreme pare sa aiba rezultate foarte bune in zona rurala".