21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialParteneriatul Estic, agreat in Europa

Parteneriatul Estic, agreat in Europa

» Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si-a declarat sprijinul pentru Parteneriatul Estic, initiativa a Poloniei in cadrul politicii de vecinatate a UE.

Polonia, sprijinita de Suedia, a propus Parteneriatul Estic ca un nou forum multilateral intre UE, pe de o parte, si Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan si Armenia, pe de alta parte, pentru promovarea si incurajarea legaturilor economice si politice, ca si pentru a facilita incheierea unor acorduri privind regimul de vize. Oficial initiativa nu are legatura cu politica de extindere a UE, dar ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a declarat ca parteneriatul ar face ca viitoarele integrari sa fie "naturale", o data ce ar trece "oboseala extinderii".

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care, a remintit Sikorski, conlucreaza "de multi ani" cu Varsovia "pentru a oferi o perspectiva de aderare Ucrainei, si-a declarat sprijinul pentru Parteneriatul Estic. "Vineri vom cere Comisiei Europene propuneri concrete, astfel ca aceasta initiativa sa nu dea nastere unor vorbe goale, ci unor proiecte concrete", a afirmat Angela Merkel in timpul unei vizite la Gdansk.
Polonia avea deja sprijinul Ungariei, Cehiei si al Slovaciei pentru Parteneriatul Estic, in care vede un triumf obtinut la Bruxelles dupa cei doi ani in care la putere s-au aflat euroscepticii frati Kaczynski.
Fostul diplomat polonez Marek Cichocki a declarat insa pentru Rzeczpospolita, preluata de EU Observer, ca Parteneriatul Estic a primit sprijin "nu a costat Germania nimic". si alti analisti au apreciat ca initiativa ignora probleme ca monopolul Rusiei asupra resurselor de gaze.

» Parteneriat vs sinergie
EU Observer aminteste ca Bucurestiul si Sofia sunt critice fata de initiativa Parteneriatului Estic, argumentand ca aceasta ar putea submina proiectul de cooperare al UE numit "Sinergia Marii Negre", care include toate tarile avute in vedere de proiectul polonez, la care se adauga Romania, Bulgaria, Grecia, Turcia si (s-ar fi dorit) Rusia. "Sinergia Marii Negre" nu isi propune sa fie o strategie aparte pentru Marea Neagra a UE, ci sa asigure implementarea politicii conturate in strategia de preaderare a Turciei, in politica de vecinatate a Uniunii si in Parteneriatul Strategic cu Rusia. Romania a propus, ca proiectie a politicii europene, Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat.  Din pacate insa, concretizarea obiectivelor "Sinergiei Marii Negre" este ingreunata de disputarea intre unele state a rolului de lider regional, ca si de lipsa de cooperare a Rusiei.

Cele mai citite

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...

Marcel Ciolacu: Nu e nevoie de legislație suplimentară, ca domnul președinte Iohannis să candideze

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la Cluj Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că...

Febra aurului atinge temperaturi istorice

Metalul prețios a ajuns la cea mai ridicată cotă din istorie: 373 de lei pentru un gram de aur Aurul este considerat un metal sigur,...
Ultima oră
Pe aceeași temă