Spre deosebire de raportorul Consiliului Europei, Dick Marty, care a invinuit fara dovezi Romania ca ar fi gazduit inchisori secrete ale CIA, Parlamentul European (PE) evita acuzatiile fara acoperire. Raportul intocmit de italianul Claudio Fava privind presupusele activitati ilegale ale CIA, adoptat luni seara la Strasbourg, nu mentioneaza numele Romaniei.
Textul a fost adoptat cu 25 de voturi pentru, 14 impotriva si sapte abtineri de catre membrii Comisiei de ancheta instituite de PE in acest caz. Numele tarii noastre figura intr-un amendament formulat de parlamentarii de stanga si ecologisti, care recomandau PE sa verifice „daca exista probe privind eventuala instalare a unor inchisori secrete in Polonia, Romania si Bulgaria, asa cum au denuntat unele anchete jurnalistice si organizatii neguvernamentale calificate”. La sugestia baroanei britanice Sarah Ludford (Alianta Liberalilor), amendamentul a fost modificat astfel incat, in loc de „Polonia, Romania si Bulgaria”, raportul face acum referire doar la „unele state europene”. Este, deci, o diferenta radicala intre acest raport si cel intocmit de elvetianul Dick Marty, pe cat de vehement, pe atat de lipsit de dovezi.
Comentand consecintele acuzatiilor emise de Marty, presedintele Comisiei de politica externa a PE, Elmar Brok, a fost categoric, afirmand ca nu exista probe. „Daca spui despre cineva ca este vinovat de o crima, tu trebuie sa probezi acuzatiile, si nu respectivul sa-si dovedeasca nevinovatia”, a declarat europarlamentarul german.
Guvernele europene stiau
CIA sau alte servicii secrete americane au fost „direct responsabile” de rapirea, mentinerea in detentie si transferul presupusilor teroristi pe teritoriul UE sau al unor tari candidate, apreciaza raportul PE, considerand „neverosimil” ca unele guverne europene „sa nu fi avut cunostinta de extradarile extraordinare ale detinutilor”. Claudio Fava afirma ca mii de zboruri CIA au tranzitat spatiul aerian european si ca agentia americana a rapit de pe teritoriul UE suspecti de terorism pe care i-a trimis in tari unde se practica tortura. Documentul recomanda continuarea investigatiilor si recomanda tarilor europene sa ancheteze asemenea incalcari ale drepturilor omului si sa ia masuri ca astfel de activitati sa nu se repete.
Raportul va fi supus in luna iulie votului in plenul legislativului de la Strasbourg. Spre deosebire de grupul liberal-democrat, crestin-democratii din PPE critica documentul ca lipsit de probe si intentioneaza sa voteze impotriva adoptarii sale.