18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialParlamentul European nu vrea sa pedepseasca Romania

Parlamentul European nu vrea sa pedepseasca Romania

» Doamna vicepresedinte, sunteti cu siguranta la curent cu "lista candidatilor teribili" pe care Partidul Socialistilor Europeni a publicat-o pe pagina sa de Internet, lista pe care se regaseste si doamna Monica Macovei, alaturi de negationisti si rasisti. Ca lider de frunte al PPE si cea care i-a inmanat doamnei Macovei premiul "Femeia Europei" in 2008, care este opinia dumneavoastra despre aceasta temã controversata?
In primul rand, vreau sa va spun ca nu dispun de nici o informatie cu privire la lista pe care ati mentionat-o in intrebare.
Premiul "Femeile Europei" este decernat o data la doi ani unei femei distinse, ale carei actiuni au contribuit in mod substantial la procesul de integrare europeana si la eforturile noastre comune.  Propunerea Monicai Macovei pentru acest premiu s-a facut de catre comitetul roman al Women of Europe Award in baza contributiei sale la reforma justitiei in Romania si la transparenta procesului de intregrare europeana a Romaniei. Dupa cum a afirmat si presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, "ea este un simbol pentru femeile din intreaga lume".
Confirmand motivele principale pentru care a fost aleasa "Femeia Europei", Monica Macovei continua sa promoveze aceleasi valori si principii, deoarece, asa cum afirma chiar ea, "crede in obiectivul zero coruptie". In orice caz, oricine isi stabileste obiective atat de inalte, trebuie sa rupa cu trecutul si aceasta implica adesea critici de la toate nivelurile.
Cred ca viziunea Monicai Macovei ii va inspira in continuare pe toti cei care cred in statul de drept si sunt convinsa ca romanii, precum si alti europeni vor beneficia pe deplin de realizarile sale pentru mult timp de aici inainte.

» Recent, Parlamentul European a cerut Comisiei sa intocmeasca pana la 15 iulie rapoarte speciale pe tema modului in care au fost administrate fondurile UE de catre Romania si Bulgaria si a cerut toleranta-zero in cazul in care se constata cazuri de coruptie si frauda. Acest lucru ar putea duce la reducerea fondurilor europene alocate Romaniei si Bulgariei. Sprijiniti o asemenea masura?
Trebuie sa subliniez ca, in acest moment, scopul raportului Parlamentului European este de a se asigura ca fondurile alocate Romaniei vor fi folosite in beneficiul maxim al poporului roman. Trebuie inteles faptul ca propunerea in baza careia s-a facut aceasta solicitare nu vizeaza pedepsirea Romaniei, ci, mai degraba, obtinerea de garantii ca reglementarile legate de folosirea fondurilor sunt aplicate uniform pe teritoriul UE, dupa cum se stipuleaza in Tratatul CE.
Inainte de toate, este obligatia Parlamentului European fata de platitorii de taxe de pe teritoriul UE sa controleze daca sunt aplicate mecanisme adecvate de administrare a fondurilor, astfel incat acestea sa fie absorbite in mod efectiv de catre Guvernul Romaniei. Raportul Parlamentului European exprima numeroase ingrijorari in legatura cu faptul ca in trecut fondurile au fost inghetate si subliniaza progresul considerabil facut de Guvernul Romaniei in crearea de mecanisme de control. Avem dorinta si convingerea ferma ca pe viitor nu va mai fi nevoie sa se implementeze astfel de masuri extreme.
In acest context, Parlamentului European ii revine, asadar, datoria de a sublinia atat neajunsurile Comisiei Europene, cat si ale Romaniei. Aceasta este o datorie pe care o avem fata de contribuabilii europeni. Din acest motiv, Parlamentul European sustine ca, atat timp cat Romania continua eforturile de imbunatatire a sistemului de administrare a fondurilor, Comisia Europeana trebuie sa-i acorde Romaniei deplina asistenta tehnica.

» Am observat ca, in calitate de europarlamentar elen, ati acordat o atentie deosebita turismului si navigatiei. Ce poate invata Romania de la Grecia in aceste doua domenii?
Intr-adevar, turismul si navigatia reprezinta doua dintre cele mai importante motoare de dezvoltare nu numai pentru Grecia, ci si pentru economia europeana. Aproximativ 90% din transportul naval extern al UE se face pe mare, navigatia pe distante scurte reprezinta 40% din schimburile intre tarile UE, din punct de vedere al raportului tonaj pe kilometru.
Mai mult decat atat, Europa este regiunea din lume cea mai vizitata de catre turisti; mai precis, sase tari UE se afla pe primele locuri in topul destinatiilor de vacanta din lume. Ambele sectoare sunt in egala masura importante pentru tara mea de origine, Grecia. Pentru moment, flota ce opereaza sub pavilion elen este cea mai mare din Europa, iar veniturile din navigatie reprezinta 7% din PIB-ul Greciei, in timp ce 17-18% provin din turism.
Ambele sectoare cunosc o dezvoltare rapida in Romania si au potentialul in viitor de a reprezenta o importanta sursa de venituri publice si private. In domeniul transportului naval, au fost facute investitii considerabile la nivelul modernizarii dotarilor si transferului de know-how. In egala masura, conditiile de munca s-au imbunatatit considerabil, conform legislatiei europene. O masura pe care o promovam frecvent in Grecia este cresterea gradului de competitivitate al porturilor, care este atins prin oferirea de servicii de inalta calitate si realizarea de conexiuni intre porturi si cele mai importante rute feroviare si de transport rutier. In ceeea ce priveste turismul, Romania este bogata in resurse naturale si culturale, de exemplu Bucurestiul, Delta Dunarii si litoralul Marii Negre, care ii confera o pozitie avantajoasa. Viitoarea crestere a industriei turistice din Romania trebuie sa se orienteze catre o dezvoltare durabila, prin care capitalul cultural si natural sa fie dublat de o calitate superioara a infrastructurii si serviciilor. Acestea sunt singurele elemente care pot garanta succesul unei strategii turistice pe o piata moderna si competitiva.

» Am observat si faptul ca sunteti un avocat constant al drepturilor femeii. Credeti ca femeile sunt suficient reprezentate la nivel politic in Parlamentul Romaniei, Parlamentul European si in institutiile romanesti si europene?
O modalitate de a va raspunde la intrebare este de a ma baza pe datele disponibile. In prezent, procentajul femeilor in Parlamentul European este de 31%1), in timp ce media prezentei femeilor la nivelul Parlamentelor nationale ale tarilor UE este de 24%2), iar in Romania de 11,4%3). Desi aceste cifre indica nivelul reprezentarii femeilor in institutiile politice, uneori pot da o imagine gresita, deoarece procentajul femeilor care fac parte din administratiile nationale poate fi mult mai redus. Aceasta situatie este in mod special problematica, daca ne gandim ca peste jumatate din votantii UE sunt femei.
Cu toate acestea, problema nu se limiteaza la participarea femeilor in cadrul institutiilor, dar se extinde si la nivelul prezentei lor in structurile de conducere. si in ziua de astazi, in tarile UE sunt in continuare putine femei care sunt presedinti de Parlamente sau sefi de Guvern. Din nefericire, nici la nivelul institutiilor UE situatia nu se prezinta mai bine. In momentul de fata, nici una din institutiile principale ale UE – Comisia, Consiliul, Parlamentul si postul de inalt comisar al UE – nu este condusa de femei. In acelasi timp, din 1979, cand au avut loc primele alegeri directe, doar doua femei au fost presedinte al Parlamentului European.
Corectarea acestei situatii este nu numai  datoria fata de femeile din Europa, ci si fata de oamenii de pe toata planeta. UE este un avocat puternic al drepturilor femeii in mai multe regiuni de pe glob. Pentru ca vocea UE sa ramana in continuare puternica, aceleasi principii vor trebui aplicate si la noi acasa.

» Recentele alegeri europene au dus la victoria partidelor de centru-dreapta din UE. Ce invataminte putem trage din aceasta experienta?
Gradul ridicat al absenteismului inregistrat la ultimele alegeri europene a afectat considerabil procesul democratic, dar si pe diversi deputati europeni care fac eforturi pentru construirea unei Europe mai bune si mai eficiente. Aceste rezultate impun o evaluare serioasa a metodelor privind informarea si implicarea cetatenilor UE in procedurile europene.
Partea pozitiva pentru grupul nostru politic, PPE, a fost ca in urma alegerilor am iesit intariti si ramanem in continuare cel mai numeros grup politic din Parlamentul European. Aceasta ne da tuturor sperante pentru o reinnoire a eforturilor in abordarea crizei economice actuale, prin favorizarea dezvoltarii economice, crearea de locuri de munca si prin intarirea vocii Europei pe scena internationala.

» Credeti ca Romania ar trebui sa primeasca un post de comisar in noua Comisie, care sa reflecte mai bine ponderea populatiei Romaniei si  greutatea sa politica in cadrul UE, decat portofoliul pentru multilingvism, pe care il detine acum? Ati sprijini, de exemplu, un comisar roman pentru portofoliu de, sa zicem, Justitie, Libertate si Securitate sau Agricultura?
As dori sa subliniez in primul rand ca responsabilitatea distribuirii portofoliilor revine presedintelui Comisiei, iar fiecare comisar este numit conform cerintelor fiecarei pozitii. Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam faptul ca optiunile Romaniei in privinta portofoliului de comisar au fost considerabil limitate, deoarece Romania a aderat la UE in 2007, in timp ce Comisia fusese deja alcatuita din 2004.
Mai mult, Parlamentul European analizeaza compatibilitatea fiecarui comisar cu portofoliul pe care i l-a incredintat presedintele Comisiei. Din experienta mea va pot spune ca Romania poate juca un rol din ce in ce mai important in toate domeniile, atat la nivelul Comisiei Europene, cat si in Parlamentul European.

» Am citit in presa europeana ca sunteti un posibil candidat la presedintia Parlamentului European.
Intr-adevar, s-a facut o astfel de propunere de catre colegii mei din mai multe tari. Acest lucru este o onoare pentru mine. S-ar parea ca au incredere in munca pe care am depus-o in ultimii zece ani, in calitate de parlamentar european si de vicepresedinte al legislativului european, si apreciaza fidelitatea cu care m-am dedicat Parlamentului si valorilor europene. Multi sustin ca, la acest moment in care probabil conducerea tuturor institutiilor UE va fi din nou asigurata de barbati, este timpul ca o femeie sa devina presedinte al Parlamentului. Pentru UE, aceasta ar putea fi o modalitate de a atrage atentia asupra activitatii sale si a incuraja implicarea cetatenilor, in special a femeilor, care au avut un nivel scazut de participare la ultimele alegeri.

1) http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/014-22623-066-03-10-902-20080229STO22577-2008-06-03-2008/default_en.htm

2) http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/014-22623-066-03-10-902-20080229STO22577-2008-06-03-2008/default_en.htm

3) http://www.ipu.org/wmn-e/classif.htm

Capitalul cultural si natural al Romaniei trebuie sa fie dublat de o calitate superioara a infrastructurii si serviciilor." Rodi Kratsa-Tsagaropoulou

Cred ca viziunea Monicai Macovei ii va inspira in continuare pe toti cei care cred in statul de drept." Rodi Kratsa-Tsagaropoulou

Scopul raportului Parlamentului European este de a se asigura ca fondurile alocate Romaniei vor fi folosite in beneficiul maxim al romanilor." Rodi Kratsa-Tsagaropoulou

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă