11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialParlamentul European: Mai mulţi bani pentru tinerii fermieri, plafonarea subvenţiilor pentru latifundiari

Parlamentul European: Mai mulţi bani pentru tinerii fermieri, plafonarea subvenţiilor pentru latifundiari

Parlamentul de la Strasbourg a aprobat astăzi acordul încheiat cu Consiliul privind cinci legi de reformă a politicii agricole a UE. Politica agricolă comună (CAP) după 2013 va sublinia mai mult protecţia mediului, asigurarea unei distribuţii mai echitabile a fondurilor UE şi ajutorul acordat fermierilor pentru a face faţă provocărilor pieţei.

Subvenţiile plafonate pentru marii fermieri

Pentru a asigura faptul că plăţile directe merg doar către fermierii activi, deputaţii au convins Consiliului să creeze o listă de entităţi, cum ar fi aeroporturile sau cluburile sportive, care să fie automatic excluse de la finanţarea UE dacă nu dovedesc că activitatea agricolă reprezintă o parte importantă a venitului lor.

Citeşte şi: Strasbourg: Undă verde pentru politica şi fondurile de coeziune

Parlamentul a insistat şi pentru o schemă obligatorie la nivel UE care să ofere tinerilor fermieri un procent de 25% suplimentar la subvenţiile lor pentru primele 25-90 de hectare. Micii fermieri ar putea primi mai mulţi bani, iar fermelor mari care primesc mai mult de 150 de mii de euro li se vor tăia sumele care depăşesc acest prag cu cel puţin 5%.

Fără dublă finanţare

Conform noii CAP, 30% din bugetele statelor membre pentru plăţi directe pot fi cheltuite doar dacă sunt luate măsuri obligatorii de ecologizare, cum ar fi diversificarea recoltelor, menţinerea unei zone verzi permanente şi crearea „unor arii concentrate pe ecologizare”.

„Dubla finanţare”, adică plăţi de două ori pentru fermieri pentru livrarea aceluiaşi set de beneficii pentru mediu, nu va mai fi permisă, iar fermierii care nu vor aplica măsurile obligatorii de ecologizare vor suferi penalităţi suplimentare pe lângă pierderea subvenţiilor de „ecologizare”, care vor fi introduse gradual în primii patru ani ai noii CAP.

De asemenea, Parlamentul s-a asigurat că organizaţiile fermierilor vor primi instrumente suplimentare pentru a ajuta fermierii să facă faţă schimbărilor pieţei şi să întărească poziţia lor de negociere a preţurilor.

Procesul de reformă CAP, lansat de Parlament în 2010, a atins etapa finală în iunie 2013, când negociatorii din Parlament, Consiliu şi Comisie au ajuns la un acord politic privind punctele importante.

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a spus că „Politica agricolă comună reformată va aduce un sprijin mai bine echilibrat între fermieri, regiuni şi state membre, cu un accent special pe tinerii fermieri; va promova un sector agricol european competitiv, consolidând organizarea fermierilor, inovarea şi investiţiile; va aduce un sprijin mai bine direcţionat ajutând agricultorii să pună în practică măsuri concrete pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, a pierderii biodiversităţii, pentru creşterea calităţii apei şi solului.

Etapa următoare este adoptarea formală a pachetului legislativ în Consiliu. În săptămânile următoare, Comisia Europeană va continua să lucreze la actele delegate în strânsă colaborare cu experţi din statele membre şi Parlamentului European pentru a asigura o punere în practică eficientă şi armonioasă a acordului politic.”

Cele mai citite

Mihai Iosif, noul antrenor de la FC Voluntari

FC Voluntari a surprins prin numirea lui Mihai Iosif ca antrenor principal, după ce Gigi Nețoiu, conducătorul clubului, a fost nevoit să renunțe la...

„Moment istoric!” Ambasadoarea SUA la București, despre accederea României în Programul Visa Waiver

Accederea României în Programul Visa Waiver reprezintă un pas istoric în relațiile bilaterale dintre România și Statele Unite, a declarat ambasadoarea SUA la București,...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă