» In premiera in Romania, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania contesta in instanta votul parlamentarilor referitor la dosarele lui Adrian Nastase si Miron Mitrea.
» Expertii in domeniul judiciar spun ca demersul unic al judecatorilor are sanse foarte mici de reusita, pentru ca este foarte greu sa rastorni vointa parlamentarilor.
» Presa occidentala critica dur votul din Parlamentul autohton, unde "domneste suveranitatea coruptiei nationale".
Pentru prima data in istoria postdecembrista a Romaniei, o organizatie contesta in instanta o decizie a Parlamentului. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a anuntat ca va ataca in contencios votul din Camera Deputatilor in cazurile Adrian Nastase si Miron Mitrea. Uniunea arata cu degetul clasa politica pentru faptul ca nu face altceva decat sa confirme ingrijorarea Comisiei Europene referitoare la lupta anticoruptie. UNJR considera votul dat in Parlament in cele doua cazuri ca fiind unul administrativ, si nu unul politic, asa cum ar fi fost normal potrivit atributiilor constitutionale ale Legislativului.
Din punct de vedere procedural, Cristian Danilet, membru al Societatii pentru Justitie (SoJust), ne-a explicat ca UNJR poate adopta doua cai pentru contestarea acestui act legislativ. Uniunea poate alege varianta solicitarii anularii votului la Curtea de Apel Bucuresti sau poate invoca exceptii de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala. Alexandru Radu, profesor de stiinte politice, crede ca o hotarare a Parlamentului este foarte greu de atacat in instanta, "deoarece este aproape imposibil sa ataci o lege a Legislativului".
Mai multi experti si magistrati considera, folosind o logica similara, ca sansele de reusita ale acestui demers raman foarte mici, pentru ca UNJR trebuie sa demonstreze fie ca s-a gresit la calcul voturilor din Parlament pentru neinceperea urmarii penale a celor doi lideri PSD, fie ca parlamentarii s-au pronuntat asupra probelor, sau, in cel mai rau caz, ca au fost probleme la instituirea comisiei speciale de analiza. In al doilea rand, in masura in care s-ar face apel la Curtea Constitutionala, expertii avertizeaza ca ar fi foarte greu sa se admita neconstitutionalitatea votului din moment ce, in ultima vreme, magistratii Curtii s-au aratat mai dispusi sa tina partea Parlamentului.
In aceste conditii, dosarele de mare coruptie par sa ramana blocate in Parlament. Aceasta situatie se datoreaza, pe de o parte, faptului ca demnitarii nu pot fi acuzati fara o revizuire a Constitutiei, care este foarte greu de obtinut. Pe de alta parte, in lipsa unei instante care sa forteze deblocarea dosarelor, politicienii se complac in aceasta situatie, cel putin pana la organizarea alegerilor din toamna. Alexandru Radu reaminteste a cui este vina: "Curtea Constitutionala este cea care a pus Parlamentul in aceasta situatie, initiativa nu a apartinut Legislativului". Cristian Danilet explica transant ca singura modalitate prin care fostii si actualii ministri ar putea fi pusi sub acuzare este modificarea Constitutiei.
Alexandru Radu crede ca "justitia a ajuns o miza politica" pentru lupta dinaintea alegerilor, din cauza ca dupa alegerile locale nu exista un castigator detasat, iar partidele forteaza pentru alegerile generale o campanie intre cei care reprezinta lupta anticoruptie si potentialii corupti.
"Suveranitatea coruptiei nationale"
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Martin Selmayr, a criticat votul Parlamentului autohton impotriva inceperii urmaririi penale a liderilor PSD, explicand ca Romania poate scapa de sistemul de monitorizare al Comisiei doar daca "ancheteaza cazurile de coruptie la nivel inalt".
Procurorul general Laura Codruta Kovesi declara ca nu este normal ca procedurile judiciare sa fie blocate de cele parlamentare, iar liderul liberalilor europeni, Graham Watson, spune ca decizia parlamentarilor nu va ajuta Romania sa aiba rapoarte pozitive pe justitie.
Deutsche Welle si Frankfurter Allgemeine Zeitung afirma ca votul din Parlament arata ca in aceasta institutie "domneste suveranitatea coruptiei nationale", fapt ce ar putea pune in pericol fondurile europene.