17.5 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialParlamentarii cu două feţe: una promit, alta fac

Parlamentarii cu două feţe: una promit, alta fac

Parlamentarii constănţeni au promis în campanie marea cu sarea, dar odată ajunşi la Bucureşti planurile lor s-au schimbat. Mulţi dintre ai au venit cu proiecte legislative despre care nu au scos niciun cuvânt în campania electorală. Unele dintre ele au fost depuse la puţin timp de la câştigarea alegerilor, ceea ce poate duce cu gândul că erau deja în sertarele lor de lucru.

Cea mai mare controversă

Cu siguranţă cea mai controversată iniţiativă legislativă a anului trecut a fost cea a deputatului de Constanţa Remus Cernea privind recunoaşterea parteneriatului civil, un proiect de care nu a menţionat nimic în campania electorală. ”Eu susţin şi noi, Verzii, susţinem Drepturile Omului pentru toţi cetăţenii. Noi nu considerăm că anumiţi cetăţeni ar trebui discriminaţi în vreun fel pentru niciun motiv pentru că ar fi femei, pentru că ar aparţine unei minorităţi naţionale sau unei minorităţi sexuale. În Europa foarte multe ţări deja acceptă parteneriatele civile sau căsătoriile între persoanele de acelaşi sex”, spunea atunci deputatul ales pe listele USL în Constanţa, devenit acum independent. Coiniţiator al legii este şi deputatul de Constanţa Cristina Ileana Dumitrache, PSD. ”Prin semnarea acestui proiect, am avut în vedere, în primul rând, protejarea drepturilor persoanelor aflate într-o relaţie de lungă durată, un aşa-zis concubinaj, în care cei doi parteneri care convieţuiesc împreună, trebuie să se bucure de responsabilităţi şi avantaje similare soţilor“, a declarat deputatul PSD.

Mădălin Voicu: nimic pentru cultură, graţiere pentru puşcăriaşi

Una dintre cele mai controversate iniţiative legislative aparţine lui Mădălin Voicu. Deşi în campania electorală din Constanţa a promis că va avea grijă de cultura de la malul mării, nicio iniţiativă nu se referă la acest capitol. „Obligaţia mea primordială este să găsesc soluţii pentru cultura din Constanţa. Prima mea ţintă este cultura. Îmi asum acest lucru’’, a spune social democratul. În schimb, a avut grijă de puşcăriaşi. La numai două luni de la obţinerea unui nou mandat, acesta a iniţiat un proiect care prevedea amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse. Parlamentarul a motivat gestul prin faptul că deţinuţii nu au condiţii decente în penitenciare, care au ajuns supraaglomerate.”Pentru înfăptuirea unor politici penale corecte, propunerea legislativă privind aministierea unor infracţiuni, graţierea şi reducerea unor pedepse, oferă posibilitatea persoanelor condamnate, care au săvârşit infracţiuni ce nu prezintă un pericol social ridicat şi cei care în timpul executării pedepsei au dat dovezi temeinice de îndreptare, să beneficieze de clemenţa legiuitorului în sensul amnistierii şi graţierii pedepselor aplicate de instanţele de judecată”, se arată în expunerea de motive. Propunerea a fost respinsă de senatori şi a fost retrimisă la comisii.

Au dezertat din partid

Nu numai că nu au făcut ceea ce au promis, dar unii dintre parlamentari au plecat din partidele care i-au propulsat în parlament şi a cărei platformă o susţineau până în pânzele albe. Este vorba despre toţi aleşii PPDD (Mihai Tararache, Andrei Răzvan Condurăţeanu, Marian Vasiliev), care au devenit fie independenţi, fie au trecut la UNPR. ”Ne vom bate, vom veni cu soluţii, vom demonstra Guvernului că, de fiecare dată când va invoca idei populiste, ne-fondate, PP-DD va avea o poziţie concretă vizavi de ordonanţele respective”, spunea Condurăţeanu anul trecut, înainte să-şi dea demisia din partid, când încă mai apăra platforma PPDD.

 

Cele mai citite

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...

Victor Ponta: M-am săturat să fiu fostul

Victor Ponta deschide lista PSD Dâmbovița pentru alegerile parlamentare la Camera Deputaților Victor Ponta a fost propus pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare de...

Netanyahu spune că Israelul se confruntă cu un război pe șapte fronturi

Netanyahu a afirmat că Israelul are dreptul să se apere și că nu îi va uita pe cei 101 ostatici pe care îi va...
Ultima oră
Pe aceeași temă