1.7 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialParlamentari de Iaşi, daţi la "dispăruţi"

Parlamentari de Iaşi, daţi la „dispăruţi”

Din judet dispar cel putin 5 parlamentari. Pe scena politica se vehiculeaza doua variante de reducere a numarului de alesi. In functie de varianta care va fi adoptata, Iasul ar urma sa aiba intre 2 si 4 senatori, in loc de 5, si 8 deputati in loc de 12. In ianuarie, Parlamentul s-ar putea intruni in sesiune extraordinara pentru a adopta noua lege. In urma cu doi ani, prin referendum, romanii s-au pronuntat in majoritate in favoarea unui Parlament unicameral, cu 300 de alesi.

Iasul va pierde cel putin cinci parlamentari. Partidele politice dezbat in aceste zile un proiect prin care ar urma sa se modifice numarul de parlamentari in fiecare judet. Uniunea Social Liberala (USL) a propus o varianta cu 200 de deputati si 100 de senatori, impartiti dupa criterii demografice. De partea cealalta, PDL nu a reusit sa ajunga la un consens cu UDMR, ultima varianta inaintata fiind cea cu 300 de deputati si 88 de senatori. In primul caz, judetului Iasi i-ar reveni opt deputati si patru senatori, iar in cel de-al doilea caz doi senatori si, cel mai probabil, opt deputati. In prezent, Iasul are 12 deputati si cinci senatori.

PDL: doi senatori pe judet

Partidele din coalitia de guvernamint nu au ajuns inca la un consens in ceea ce priveste viitorul proiect de lege. Una dintre variantele expuse de liderii PDL dupa discutiile din aceasta saptamina cu cei ai UDMR este cea de reducere a numarului de parlamentari de la 469 la 388. Astfel, Parlamentul ar urma sa aiba tot doua camere, dar numarul deputatilor sa fie redus de la 332 la 300, iar cel al senatorilor de la 137 la maximum 88. Fiecarui judet actual ar urma sa ii fie repartizat cite doi senatori, la care se adauga cite unul pe fiecare sector si inca unul sau doi pentru diaspora. Din cei 300 de deputati, 18 ar fi repartizati minoritatilor, iar din ceilalti 282, o treime vor fi alesi prin vot pe lista, iar doua treimi prin vot uninominal.

Conform estimarilor reprezentantilor coalitiei de guvernamint, Romania ar urma sa fie impartita in 170 de colegii. „Varianta de 388 de parlamentari este o varianta de compromis. Noi (PDL – n.r.) sustinem varianta cu 300 de deputati si parlament unicameral, dar nu sintem majoritari in Parlament. In varianta reducerii la 300 de parlamentari, in Iasi ar urma sa fie 7-8 colegii in loc de 12. Nu stiu cum vor fi impartite colegiile, dar in nici un caz in functie de primarii, cum a facut PSD si PNL. Sper ca lumea sa-i taxeze pe cei care nu vor nici parlament unicameral si nici 300 de parlamentari”, a declarat senatorul Mihaela Popa, vicepresedinte al PDL.

„Nu cred ca sintem pregatiti pentru parlament unicameral”

Aceasta a adaugat ca in legislatura actuala au fost efectuate multe schimbari in ceea ce priveste alegerile de anul viitor. „S-a reusit promulgarea propunerii ca alegerile sa fie numai intr-un singur tur. Probabil va exista o asumarea din partea Guvernului in ceea ce priveste comasarea alegerilor. Ne-am inteles si in problema reducerii numarului de parlamentari, problema ramine cu citi va scadea. Totodata, va intra in dezbatere proiectul de revizuire a Constitutiei in ceea ce priveste parlamentul unicameral”, a mai declarat Mihaela Popa.

Deputatul Nicusor Paduraru nu ar dori un compromis, in sensul adoptarii variantei sustinute de UDMR. „Varianta reducerii numarului de parlamentari la 300 nu este o formula acceptata de toate partile (din coalitia de guvernamint – n.r.). UDMR insista pentru o varianta cu o reprezentare cit mai mare a votului pe lista.

Conform proiectului discutat de PDL si UDMR, fiecare judet ar urma sa aiba cite doi senatori, care sa se ocupe de activitatea administratiilor locale, sa fie reprezentantii regiunilor. Din acest punct de vedere, sintem defavorizati in comparatie cu Tulcea, de exemplu. Probabil, municipiul Iasi ar urma sa aiba trei colegii de deputat si unul de senator. Inca nu ne-am gindit la impartirea pe colegii. As vrea ca delimitarea sa fie facuta de Prefectura si Directia de Statistica, pentru a nu mai exista problemele de la celelalte alegeri”, a declarat Nicusor Paduraru.

Acesta a adaugat ca, intrucit coalitia de guvernare nu are doua treimi din voturi asigurate in Parlament, cel mai probabil varianta care va fi adoptata va fi cea a USL. „As miza mai degraba pe varianta USL. Inca nu cred ca sintem pregatiti pentru parlament unicameral”, a mai spus acesta.

Senatorul Dumitru Oprea crede ca deja se poate vorbi despre aprobarea tacita a unui compromis facut de partidul din care face parte. „Deja se contureaza un compromis, in sensul renuntarii la parlament unicameral. Parlamentul sa aiba doua camere, iar cei doi senatori sa se ocupe de regiuni. Cred ca, pina la urma, Coalitia trebuie sa tina cont de ce a dorit populatia si sa acceptam macar faptul ca va fi aprobata imputinarea parlamentarilor. Din cite am inteles, colegiile vor avea o populatie cuprinsa intre 50 – 200.000 de locuitori. E obligatoriu ca pina la finele anului lucrarile sa fie clare. In ianuarie ne-am putea intilni intr-o sesiune extraordinara”, a declarat Dumitru Oprea.

PNL: „Reducerea de la 332 la 300 e doar praf in ochii oamenilor”

Deputatul Relu Fenechiu, vicepresedinte al PNL, sustine ca propunerea cu 388 de parlamentari nu este constitutionala. In opinia sa, numarul senatorilor ar trebui sa respecte criteriile demografice. „Nu am discutat pe judete. Propunerea de a fi doi senatori pe judet este neconstitutionala, intrucit trebuie luata in calcul proportia populatiei. Nu pot fi doi senatori intr-un judet cu 200.000 de locuitori si tot doi senatori intr-un judet cu 800.000 de senatori. Iasul este judetul cel mai mare din tara. Daca 200 de deputati ar trebui alesi la o populatie de 20 milioane de locuitori, ar trebui sa fie un deputat la fiecare suta de mii de locuitori. Asadar, Iasul ar trebui sa aiba opt deputati si patru senatori”, a declarat Relu Fenechiu. Acesta a adaugat ca propunerea de a avea cite doi senatori pe judet vine din partea UDMR, care doreste astfel sa obtina 11 senatori in viitoarea legislatura. In opinia sa, varianta care va fi adoptata va fi cea negociata de PDL cu UDMR.

Conform deputatului liberal Cristian Adomnitei, reducerea numarului de parlamentari la 388 nu este o schimbare majora. „Noi vrem sa fie 300 de parlamentari de toti, nu o reducere in aparenta. Propunerea PDL are un impediment, nu are suportul juridic pentru a imparti Parlamentul in 200 pe colegii si 100 pe liste. Reducerea de la 332 la 300 e doar praf in ochii oamenilor. In ceea ce priveste propunerea cu doi senatori, este o varianta care avantajeaza net UDMR, care va avea tot 11 senatori, dar din 88. Judetele mari vor fi net dezavantajate. Daca ar fi sa luam in calcul proiectul USL, probabil numarul parlamentarilor va fi redus cu circa o treime. Din 12 deputati, la Iasi raminem cu 8, iar senatori vor fi 3 sau 4. Oricum, sint legislatii subsecvente, care vin dupa ce se adopta legea-cadru, sint supozitii la supozitii la supozitii. Momentan, PDL nu a venit cu nimic concret”, a declarat Cristian Adomnitei.

„Depinde foarte mult de UDMR”

Senatorul social-democrat de Pascani Florin Constantinescu sustine ca modificarea ar putea merge pina la crearea unui numar egal de parlamentari intre toate judetele, fiecaruia revenindu-i cite doi senatori si sapte-opt deputati. „Nu cred ca ar fi o varianta corecta, ar trebui ponderata, dar spre asta se duc discutiile. Din ce-am vazut, PDL vrea reducerea pina la 388 de parlamentari. Mai este o varianta doar cu reducerea cu 40 de parlamentari, cit ar reiesi in urma recensamintului. Oricum, in nici un caz nu va trece varianta cu 300 de parlamentari si nici parlament unicameral. Probabil, vom avea in jur de 400 de parlamentari. Depinde foarte mult de UDMR”, a afirmat Florin Constantinescu.

Intreaga dezbatere privind reducerea numarului de parlamentari a pornit de la rezultatele referendumului, propus de presedintele Traian Basescu. Acesta a fost organizat in noiembrie 2009, in acelasi timp cu cel pentru trecerea la parlament unicameral. Autoritatile au validat referendumul, intrucit la urne s-a prezentat aproape 51% din electorat. Aproximativ 7,8 milioane de romani s-au exprimat in favoarea reducerii numarului de parlamentari la maximum 300.

Cele mai citite

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă