Planuri americane de sprijin financiar pentru un sector, corporatie sau companie au fost si vor mai fi, mai ales ca multi analisti si economisti de renume au anuntat ca inca nu am atins zona cea mai de jos a recesiunii economice mondiale actuale.
Un argument se bazeaza pe analizele si punctele de vedere enumerate de actualul castigator al Premiului Nobel pentru Economie, Paul Krugman – profesor la Universitatea Princeton si editorialist la New York Times, care spunea de curand: "Probabil industria auto din SUA ar putea disparea din cauza dinamicii economiei globale in plan geografic. Industria auto nu mai este sustinuta de actuala economie din SUA".
Indiferent de ce ar spune Paul Krugman sau Nouriel Roubini – un alt profesor de economie din SUA, am certitudinea ca invalidarea planului de salvare a industriei auto va accentua criza actuala din economie, situatie semnalata si de viitorul presedinte Barack Obama, care, comentand situatia economica din SUA la NBC, a spus ca economia se va inrautati inainte de a-si reveni.
In aceste conditii, presedintele ales Obama a spus ca va veni cu un plan foarte serios de salvare a economiei americane, punand accent pe crearea rapida a locurilor de munca mai ales in infrastructura si domeniul energetic. In alta ordine de idei si fara a sugera nici o comparatie, voi spune ca desemnarea lui Teodor Stolojan in functia de prim-ministru al Romaniei deschide mai multe portite pentru speculatii si anticipari pe tema viitorului program anticriza, probabil unul serios si sustenabil, bazat cel mai mult pe infuzii banesti, dupa un model aplicat de Anglia, preluat si de alte state din UE.
Sunt convins ca prioritatile viitorului guvern vor fi tinte clare de analiza pentru investitori in general, inclusiv pentru fondurile mari de investitii, ce vor urmari doua elemente de baza: care sunt sectoarele economice prioritare pentru noile autoritati privind iesirea din criza; ce politica fiscala si monetara va fi adoptata pentru sprijinul economic si pentru a mentine la un anumit nivel restul sectoarelor.
si uite asa sondand BVB, am gasit destule societati din domeniul infrastructurii, dar si din cel energetic. Din cauza crizei actuale, voi evita Transelectrica si Transgaz deoarece aceste societati se confrunta cu o diminuare a activitatii/cererii cu efecte nedorite asupra profitabilitatii acestora.
O sa va mire insa, din randul emitentilor incadrati la domeniul constructii – segmentul infrastructura, am ales societatea Concefa din Sibiu (simbol COFI), care la Q3/2008 a raportat o scadere a profitului net de circa 69% fata perioada similara a anului trecut (de la 3,4 mil. lei la 1,05 mil. lei), in conditiile in care cifra de afaceri a crescut cu circa 63%, iar cheltuielile totale s-au majorat cu peste 75%, in primul rand pe baza majorarii dobanzilor bancare, ce vor continua sa puna presiune asupra rezultatelor viitoare. Nu trebuie neglijat faptul ca datoriile pe termen de un an au crescut in aceeasi perioada de 1,7 ori (19/52,9 mil. lei), iar pe termen mai mare de 1 an de 2,5 ori (19,8/69,8 mil. lei).
Voi presupune ca noul guvern va aloca o suma mare de bani pentru infrastructura si ca emitentul COFI va reusi sa castige cateva licitatii importante, care sa-i permita sa-si imbunatateasca profitabilitatea (probabil ca in partea a doua a anului 2009, cand licitatiile se vor incheia, c-asa-i la romani – vezi site-ul e-licitatie). Ei bine, voi anticipa o asemenea tendinta si m-as gandi inca de acum la un plan de investitie, care vizeaza acumularea unui pachet la COFI la preturi mai mult decat convenabile si as astepta desigur perioada de dupa raportarile preliminare la Q4/2008, cand sper ca piata sa aiba o depreciere mai importanta (sa zicem februarie-martie 2009), dar si o confirmare a directiei programului anticriza, precum si a sumelor alocate in acest scop.
Asteptarea pe TS este determinata si de aflarea deficitului bugetar pe anul 2008, a carui depasire peste 3% din PIB poate crea probleme serioase pentru obtinerea finantarii din partea UE, dar si a cofinantarii din partea guvernului. Monitorizand graficul zilnic al actiunii COFI pe 6 luni, vom observa ca tendinta majora este de scadere cu un inceput de minitrend crescator, care a realizat un double top la 0,13 lei. Dupa un volum urias de 6,4 mil. actiuni, acesta semnaleaza un posibil reversal si deci o noua incercare de retestare a bottomului triplu de la 0,09 lei cu trecerea printr-un prag de suport intermediar de la 0,1150 lei. Depasirea acestuia va confirma noua tendinta si apropierea de punctul de intrare planificat. O confirmare va fi oferita de indicatorul MFI, care va trece sub linia de 80 anuntand astfel scaderi mai accentuate.