Secretarul de stat ANPDC, Ileana Savu, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, ca parintii care isi neglijeaza copiii ar trebui sa fie decazuti din drepturi mai repede, iar minorii ar trebui sa fie declarati adoptabili imediat dupa consilierea mamei, daca aceasta sustine ca nu poate creste copilul.
Secretarul de stat de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a precizat ca in lege nu pot fi prevazute niste termene pentru decaderea din drepturile parintesti sau pentru declararea copilului adoptabil, pentru ca acestea difera foarte mult de la caz la caz.
Ileana Savu considera ca ar trebui stabilite niste reguli astfel incat termenele sa poata fi reduse, precizand ca in prezent procedura prin care un copil poate fi declarat adoptabil este foarte greoaie si prelungeste mult procesul de adoptie.
"Daca nu gasim mama, copilul nu devine adoptabil niciodata. E foarte greu sa decazi din drepturi o mama care isi paraseste copilul. Ar trebui sa fim mai drastici si parintii sa fie decazuti mai repede din drepturi daca nu s-au interesat niciodata de copil", a declarat Ileana Savu.
Ea a mai precizat ca mamele care sunt consiliate pentru a nu-si parasi copiii ar trebui determinate, dupa finalizarea consilierii, sa decida daca isi asuma sau nu cresterea copilului "in termeni rezonabili".
Secretarul de stat considera ca si in cazul parintilor care isi trimit copiii la cersit ar trebui introduse prevederi mai drastice prin care acestia sa poata fi decazuti din drepturi mai repede.
"Trebuie modificata legea astfel incat, in momentul in care exista dovezi ca parintii isi abuzeaza copilul, acesta sa fie luat in plasament o perioada. Daca acestia isi schimba atitudinea, copilul poate fi dat inapoi familiei, daca nu, parintii trebuie decazuti din drepturi. Nu stiu ca pana acum sa fie cazuri de parinti decazuti din drepturi pentru ca si-au dus copiii la cersit", a declarat Savu.
Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) a anuntat ca a inceput sa lucreze la modificarea Legii 273 privind regimul juridic al adoptiei.
Secretarul de stat de la ORA, Bogdan Panait, a precizat ca noua lege a adoptiilor va pastra etapele existente, dar va clarifica anumite aspecte si va gasi solutii pentru a micsora perioada in care un copil este declarat adoptabil.
Panait a precizat ca urmareste ca noua lege sa fie astfel gandita incat sa nu mai dea posibilitatea unor personae influente sa adopte copii desi nu au parcurs toate etapele prevazute de lege.
"Nici banul, nici functia nu-ti dau garantia morala ca esti pregatit pentru adoptie. (…) Vom crea un corp de control, prin redistribuirea de personal, care sa constate neregulile si vrem sa introducem un capitol de sanctiuni in Legea 273 care sa se aplice atunci cand se incalca proceduri. Va fi vorba de niste sanctiuni foarte dure", a spus seful ORA.
De asemenea, modificarile care vor fi aduse la Legea 273 vizeaza si asigurarea accesului tuturor cetatenilor romani la adoptie, prin deschiderea adoptiei internationale si pentru romanii care nu mai au domiciliul in Romania.
Proiectul de act normativ prin care va fi modificata Legea 273 ar putea fi pus in dezbatere publica in luna septembrie.