Dacă în alte orașe românești parcurile publice au devenit un adevărat paradis al ciorilor, cele din Timișoara vor fi populate cu papagali. Este vorba de o specie numită papagalul-călugăr, care se poate adapta ușor climatului temperat specific capitalei Banatului. Papagali din această specie populează și parcurile din orașul american Chicago, care are o climă asemănătoare cu cea din Timișoara.
Primele 10 exemplare de papagal au fost deja eliberate în Parcul Rozelor. Inițiativa îi aparține unui crescător de papagali din Gătaia, Petrică Marcu. Acesta a declarat publicației opiniatimisoarei.ro că a ales Parcul Rozelor pentru a încerca aclimatizarea acestei specii de papagal deoarece în acest areal păsările dispun de apă și de hrană.
„Sunt păsări puțin pretențioase, care se pot hrăni cu aproape orice, de la gâze la semințe, fructe sau lăstari. De pildă, se pot hrăni cu semințele din conurile de brad, care pot fi găsite din abundență în acest parc“, a spus Petrică Marcu. Timișeanul și-a transformat gospodăria într-o adevărată crescătorie de papagali, în care trăiesc aproximativ 100 de exemplare, unele dintre ele foarte valoroase.
Din America de Sud în Banat
Cele cinci perechi de papagali care au fost eliberate în Parcul Rozelor ar putea reprezenta nucleul unei noi populații de păsări, care vor fi crescute în libertate. Zoologii spun că exemplarele din această specie pot să ajungă până la aproximativ 30 de centimetri și la o greutate de aproximativ 100 de grame. Deschiderea aripilor poate atinge chiar și o jumătate de metru.
Reproducerea acestei specii începe în luna aprilie.
Femelele clocesc ouăle timp de 22-24 de zile. Clocirea are loc într-un cuib construit din bețe și din paie, în copaci. În perioada în care trăiesc în cuib, puii sunt hrăniți de ambii părinți. Puii de papagal-călugăr încearcă să părăsească cuibul atunci când împlinesc vârsta de șase săptămâni.
Această specie de papagal formează uneori colonii de mari dimensiuni. În unele situații, aceste păsări construiesc cuiburi colective, cu intrări separate pentru fiecare pereche.
În America de Sud, în zone din Argentina sau Uruguay, au fost semnalate cuiburi al căror diametru ajungea la aproximativ cinci metri. În captivitate, acești papagali învață destul de ușor să imite vorbirea umană.
Ce spun timișorenii
Timișorenii privesc cu ochi buni inițiativa lui Petrică Marcu. Ei cred că papagalii din Parcul Rozelor pot constitui o adevărată atracție și că vor înveseli parcurile din Timișoara.
“Marea întrebare este dacă acești papagali vor fi, într-adevăr, capabili să se adapteze. Vom ști, practic, acest lucru abia atunci când vor scăpa de iarnă, pentru că, până la căderea zăpezii, vor supraviețui, pentru că nu prea există prădători care să îi pună în pericol în aceste parcuri din Timișoara. Însă, în condițiile în care această specie s-a adaptat în Chicago, cred că există posibilitatea să trăiască și la noi în țară“, a spus unul dintre timișorenii care au asistat la eliberarea păsărilor în Parcul Rozelor.