4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialParcari ecologice in 166 de locatii

Parcari ecologice in 166 de locatii

Situat in partea de sud a Capitalei, sectorul 4, cu o suprafata de 32 kmp (din totalul de 228 kmp ai Capitalei), din care suprafata construita este de 25 kmp, are o populatie de 335.000 de locuitori (din cei 2.027.512 locuitori ai Capitalei). Teritorial, sectorul 4 este delimitat de: Splaiul Unirii la nord-est si est (raul Dambovita);  soseaua de Centura a Capitalei la sud; soseaua Giurgiului la est.

Incercam sa fim utili cetatenilor inlesnindu-le contactul direct cu edilii Capitalei. Astazi raspunde cititorilor primarul sectorului 4, Adrian Inimaroiu.

Oamenii se debaraseaza de multe lucruri din casa precum un televizor, un frigider, un pat, materiale de constructie sau multe altele. Ce facem cu acestea? Are primaria un contract cu REBU pentru ridicarea acestor materiale? Daca se pune problema sa le duca omul undeva, va dati seama ca nu face asa ceva, ci le lasa la gunoi la el la bloc sau, pe furis, la alte blocuri. (Radu Mihailescu)

» Primariile de sector sunt obligate prin lege sa asigure depozitarea si reciclarea aparaturii electronice vechi de la populatie. In sectorul 4, de aceasta problema se ocupa ADPP sector 4, care a infiintat un depozit special in str. Niculitel nr. 6. Pentru celelalte categorii de materiale (mobila veche, materiale de constructie etc.), cetatenii au obligatia sa asigure transportul si depozitarea lor pe cont propriu sau prin contract cu ADPP ori REBU. Depozitarea lor neautorizata pe domeniul public este sanctionata de lege.

Exista centre – cum existau pe vremuri –  unde se pot duce unele materiale refolosibile precum hartie, fier vechi, PETuri? (Andreea Marinescu)

» Activitatea de colectare a deseurilor de metal, hartie, materiale de constructie s.a. nu este coordonata de primarie, ci se desfasoara in centre specializate cu statut de societate comerciala. Preturile de achizitie sunt preturile pietei.

Nu stiu de ce, dar este o mare problema cu gradinitele, mai ales in sectorul 4. Ne puteti spune care sunt gradinitele in sectorul nostru si ce are Primaria in plan pentru a remedia aceasta situatie? (Miruna Anghelescu)

» In sectorul 4 exista un numar de 29 de gradinite, iar lista acestora se afla afisata pe site-ul primariei (www.ps4.ro). Pentru rezolvarea lipsei de locuri, Primaria sectorului 4 a demarat proceduri privind construirea unor gradinite si extinderea celor existente.

Cum se procedeaza cu locurile de parcare? Pot sa fac un contract cu Primaria pentru un loc de parcare la mine la bloc si sa am siguranta ca nu parcheaza altcineva masina pe acest loc? (Bogdan Lucescu)

» Pentru obtinerea unei parcari de resedinta, solicitantii trebuie sa se prezinte la primaria de sector cu urmatoarele documente: copie BI sau CI si o copie a talonului masinii. In plus, este nevoie de acordul asociatiei de proprietari. La primarie, solicitantul completeaza si o cerere-tip. Taxa pentru un loc de parcare in zona I (central) este de 77 RON anual, iar in zona II este de 58 RON. Inspectorii primariei verifica periodic sau la solicitarea cetatenilor respectarea aprobarii de parcare date de primarie.

In zona blocurilor din fata Parcului Tineretului (Bdul Tineretului) exista foarte multe masini cu care nu mai circula nimeni de multa vreme. Unele dintre ele nu mai au nici numere. Cum se procedeaza cu aceste masini? Cine trebuie sa verifice ce este cu ele si sa le ridice? (Silviu Mateescu)

» Masini abandonate sau fara stapan exista in toate sectoarele Capitalei. Conform legii, ocuparea domeniului public de mijloace auto care nu sunt in circulatie este ilegala. Constatarea acestor situatii se face de catre inspectorii Directiei Gospodarire Comunala. In urma constatarii, proprietarii masinilor sunt somati sa elibereze spatiul public ocupat fara drept. Daca acestia nu se conformeaza sau daca nu sunt identificati, primaria procedeaza la ridicarea lor si predarea la REMAT pentru valorificare.

In zona Straja de pe str. Resita exista langa biserica construita de cativa ani un loc viran. Locuiesc in zona de 14 ani si cu acest loc viran nu se intampla nimic. Nu-l amenajeaza nimeni. Nu se poate face un mic parculet de joaca pentru copii, cu atat mai mult cu cat nu exista prea multe parcuri sau locuri de joaca in zona? (Costica Dumitru)

» Terenul la care faceti referire le-a revenit de curand mostenitorilor legali ai fostului proprietar. In dosarul respectiv s-a dat nu de mult o sentinta definitiva, urmand ca autoritatile competente sa elibereze documentele de proprietate. Ce va face noul proprietar cu terenul nu intra in atributiile primariei de sector.

Carosabilul dintre Nitu Vasile si Brancoveanu este ingust si se circula foarte greu. Pe de alta parte spatiul verde dintre blocuri si carosabil este foarte mare, nu neaparat foarte bine gospodarit, si acesta permite sa se ia din el pentru a mari carosabilul si a face si un trotuar. La capitolul trotuare sectorul patru sta foarte prost. Exista foarte multe zone de la Big Berceni spre Piata Resita unde exista trotuar doar pe o parte a strazii. Ce se poate face in acest sens? (Marius Vasile)

» In ceea ce priveste carosabilul dintre zona Nitu Vasile si Brancoveanu, supralargirea acestuia este prevazuta in Hotararea Consiliului General al Capitalei nr. 25 din 2006. In privinta amenajarii de trotuare in zonele mentionate, acestea intra in atentia noastra si vor fi incluse in programul de modernizari edilitare.

As vrea sa stiu care sunt caminele de batrani din sector si ce conditii trebuie sa indeplineasca o familie care are un batran pe care doreste sa-l interneze intr-un asezamant social. (Ionela Popescu)

» In sectorul 4 exista un singur camin pentru batrani, respectiv "Centrul de ingrijire si asistenta Sf. Vasile", cu o capacitate de maximum 100 de locuri. Pentru internarea unei persoane varstnice intr-un asemenea asezamant, cei interesati, respectiv familia sau persoana respectiva trebuie sa intocmeasca un dosar cu urmatoarele documente: cererea apartinatorilor legali, din care sa reiasa motivele pentru care nu pot ingriji persoana varstnica sau declaratia acesteia ca nu are apartinatori; testul SIDA; un set complet de analize efectuate de medicul de familie; adeverinta de la circa financiara ca nu are datorii la stat; copie dupa talonul de pensie; copie dupa BI sau CI; contractul locuintei; certificat de handicap (daca este cazul). Toate lamuririle necesare pot fi obtinute de catre cei interesati direct la Directia Generala de Asistenta Sociala a Primariei sectorului 4, Serviciul Protectie persoane varstnice sau de pe pagina web a primariei.

Care sunt lucrarile pe care o asociatie de proprietari le poate realiza cu ajutorul – sponsorizare – din partea Primariei? De exemplu, daca dorim sa imprejmuim spatiul verde al blocului cu un gardut pentru a nu mai exista tot felul de sarme anapoda asezate si inestetice, Primaria ne poate ajuta? (Marian Butca)

» Primaria sectorului 4 sprijina, in conditiile legii si in limita competentelor sale, asociatiile de locatari si proprietari, la cererea acestora. Exista, de altfel, o directie specializata in acest domeniu, Directia Generala de Relatii cu Comunitatea Locala. In privinta ajutorului pe care primaria il poate acorda acestor asociatii se inscrie si acela de a asigura unele amenajari edilitare de tipul celei solicitate. Conditia pentru a se obtine ajutorul primariei este trimiterea unei solicitari scrise la Directia Gospodarire Comunala. La cererea locatarilor, primaria poate asigura plantarea de gard viu, amenajari diverse (locuri de joaca pentru copii, spatii de relaxare pentru adulti etc.), toaletari ale vegetatiei din zona, actiuni ce se desfasoara zilnic.

Care sunt planurile de investitii ale Primariei? Printre ele se afla cumva si executarea unor parcari? (Florin Avadani)

» Primaria sectorului 4 a contractat in 2006 un credit bancar in valoare de 1.620 miliarde lei vechi, din care in cursul acestui an si in 2008 se va efectua un amplu program de investitii edilitare. Este cel mai amplu din istoria acestui sector. In acest program intra lucrari de modernizare si reparatii la sistemul rutier, introducerea de canalizare si retele de apa pe un numar impresionant de strazi, executarea de locuri de joaca pentru copii si spatii de recreere pentru adulti. Practic, circa 80% dintre strazile sectorului nostru vor capata o fata noua, moderna, europeana. Printre obiectivele propuse se afla si un mare numar de parcari. Astfel, se vor executa reparatii la 57 locatii de parcari existente, cu 1452 de locuri. Se vor executa, de asemenea, noi parcari de resedinta la 88 de locatii si amenajari de parcari ecologice la alte 166 de locatii. Desigur ca nu se se va rezolva integral aceasta problema, dar vom face un pas important spre rezolvarea ei.

Nu am mai vazut toalete ecologice. Ce s-a intamplat cu ele? Nu este normal sa nu mai existe asa ceva pe strazi! (Mihaela Butnaru)

» Amplasarea toaletelor ecologice in Bucuresti e atributia Primariei Generale a Capitalei (Directia de Utilitati Publice), in baza contractului nr. 738 din 2002, incheiat cu o firma privata. Primariile de sector solicita PMB montarea cabinelor WC in locatiile aglomerate, in urma solicitarii cetatenilor. Pentru ca acestea sa poata fi amplasate, este nevoie de indeplinirea catorva conditii: existenta unei platforme de beton, spatiu de acces pentru masinile care vidanjeaza si igienizeaza WC-urile, precum si amplasarea lor la minimum 10 m de imobilele locuite. In sectorul 4 exista un numar de 135 de WC-uri ecologice, aplasate in majoritatea zonelor aglomerate ale sectorului: parcuri, piete, cimitire, intersectii importante etc.

Ce se intampla in zona Tineretului si 11 Iunie, unde de fiecare data cand ploua mai tare se inunda strazile. Nu este o situatie accidentala. Ce se preconizeaza sa se faca in acest sens? (Emil Teodorescu)

»In aceasta chestiune, primaria de sector nu are atributii, singura societate care poate interveni in caz de necesitate este Apa Nova. Desigur ca putem asigura – prin firmele cu care colaboram la mentinerea curateniei in sector – la degajarea resturilor de vegetatie, a copacilor si crengilor rupte. Avem de asemenea posibilitatea sa mentinem ordinea in zona de interventie cu ajutorul Politiei Comunitare, dar mai mult nu putem face. Problema este ca reteaua de canalizare a Bucurestiului este foarte veche si nu poate asigura colectarea intregii cantitati de apa in cazul unor evenimente neprevazute. z

INVITATUL PAGINII

» Invitatul paginii de joi, 5 iulie, este domnul Toma Adrian Dinu, director general in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, care a avut amabilitatea sa apara in pagina alocata Zilei Telefonului. Toti cei care doresc sa adreseze intrebari referitoare la activitatea din agricultura pot sa o faca prin intermediul ziarului nostru la numerele de telefon 202.81.77, 202.81.80 ori prin fax, la numarul 202.82.31. Raspunsurile primite la intrebari vor aparea in cadrul paginii Zilei Telefonului de saptamana viitoare.

AUDIENTE

» Inscrierile pentru audiente se fac marti, miercuri, joi, intre orele 10.00 si 14.00, numai la sediul Directiei relatii cu comunitatea locala din Bd. George Cosbuc nr. 6-16, la ghiseul "Audiente". Ele se fac numai personal in baza actelor de identitate si a formularului-tip. Inscrierile pentru audiente se pot face si la fax 337.18.27 sau pe adresa de e-mail audiente@ps4.ro. In situatia in care persoana s-a adresat primariei cu o cerere scrisa in realizarea unor drepturi, trebuie sa prezinte la inscriere si nr. de inregistrare a acesteia.

POLITIA COMUNITARA

» Conform Legii nr. 371 din 20/09/2004, publicata in MO nr. 878 din 27/09/2004, Politia Comunitara se infiinteaza prin hotarare a consiliilor locale ale municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, oraselor si comunelor, dupa caz, si se subordoneaza primarilor acestora. Activitatea Politiei Comunitare se desfasoara pe baza Regulamentului-cadru de organizare si functionare a Politiei Comunitare, aprobat prin hotarare a Guvernului.
pagina realizata de

Cele mai citite

Traian Băsescu, apel către români: „Turul întâi este decisiv la prezidenţiale. Practic, aici e finala”

Fostul președinte Traian Băsescu a votat duminică, 24 noiembrie 2024, la Colegiul „Aurel Vlaicu” din București, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După ce...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Studiu: 40% dintre angajații români care lucrează în ture, se confruntă cu epuizare constantă

Un studiu recent realizat de Centrul de Formare Profesională APSAP, preluat de Agerpres, arată că patru din zece angajați români care lucrează în ture,...
Ultima oră
Pe aceeași temă