Nici o firmă nu s-a arătat interesată să elaboreze documentaţia pentru realizarea efectivă a investiţiei de la Bistriţa-Năsăud.
Parcul Industrial Bistriţa-Sud, care se se va întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare la Sărata, un proiect iniţiat de liberalii bistriţeni, dar preluat de actualul primar al Bistriţei, Ovidiu Creţu (PSD), a trecut de la stadiul de idee la cel de proiect scris pe hârtie, dar acolo s-a oprit. Deşi încă din luna ianuarie Consiliul Local Bistriţa a alocat, la cererea primarului, 265.000 de lei pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru parc şi a fost chiar organizată licitaţia, nici o firmă de proiectare nu a depus oferte.
Potrivit Primăriei Bistriţa, pe data de 22 februarie a fost publicat anunţul de licitaţie publică în SEAP cu termen de depunere şi deschidere oferte pentru data de 11 martie. Cu toate că potenţiali ofertanţi au fost interesaţi şi au vizitat amplasamentul în vederea depunerii ofertelor, la termenul stabilit de depunere concretă nu s-a mai prezentat nici unul.
Licitaţie cu repetiţie
Ca urmare, procedura de licitaţie a fost anulată şi urmează să fie organizată alta pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, analiză cost-beneficiu, plan de afaceri şi proiect tehnic. Toate aceste întârzieri pun însă în pericol realizarea efectivă a Parcului Industrial Bistriţa-Sud pentru care primăria intenţiona să ceară finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Chiar dacă va fi realizat până la urmă, Parcul Industrial Bistriţa-Sud are puţine şanse să fie în vecinătatea unei şosele moderne fiindcă centura de ocolire a oraşului care urma să treacă prin apropiere, un proiect în valoare de 35 de milioane de euro, a stârnit doar controverse deoarece urma să se desprindă din Drumul Naţional 17 înainte de cartierul Viişoara şi să-l intersecteze din nou la ieşirea din comuna Livezile. Şoseaua trebuia să treacă şi prin oraşul Bistriţa, iar potrivit proiectului, o parte din Pădurea Codrişor urma să fie defrişată pentru construcţia a patru benzi. Nu în ultimul rând, în zonele în care trebuiau ridicate viaducte unele locuinţe urmau să fie demolate.
Vor să păstreze spaţiile verzi
Sute de oameni au strâns semnături de protest şi au cerut Agenţiei de Protecţie a Mediului să le dea voie constructorilor să distrugă spaţii verzi şi o zonă rezidenţială, dar nu acesta a fost motivul pentru care centura nu se mai construieşte, ci lipsa banilor. În timp ce Parcul Industrial Bistriţa-Sud şi centura sunt doar proiecte pe hârtie, firme cum ar fi Teraplast GP şi-au relocat spaţiile de producţie în afara oraşului, la Sărăţel.