Pe 4 iunie 1989 armata chineză a deschis focul împotriva miilor de studenţi care protestau paşnic de şapte săptămâni împotriva corupţiei regimului comunist şi pentru liberalizare politică şi economică. Numărul victimelor variază de la câteva sute (oficial) la 37.00 (militari chinezi care au dezertat), 7.000 (NATO) sau chiar 10.000 (surse sovietice). De atunci, în fiecare an, aparatul de represiune chinez veghează ca nici un chinez să nu amintească cuvintele „Tienanmen” sau „4 iunie” în presă şi ulterior pe internet în ziua în care se comemorează masacrul pe care regimul comunist vrea să-l şteargă din memoria chinezilor. Din acest motiv, chinezii au început să se refere la evenimentele de acum 23 de ani folosind cifre, de exemplu, 64. Iar partidul ştie acest lucru.
Ieri s-a întâmplat un lucru dintre cele mai bizare. Bursa din Shanghai a încheiat în scădere şi a pierdut exact 64,89 puncte, un număr care seaman suspect de mult cu 4 iunie 1989. Mai mult, indexul la deschidere a fost 2346,98, care seaman cu aceeaşi dată scrisă invers plus a 23-a comemorare. Drept pentru care cenzorii au blocat nu numai cuvintele uzuale pe motoarele de căutare şi reţelele de socializare, ci şi termenii „piaţă de capital”, „bursa de valori”, „bursa din Shanghai”.
Potrivit unor experţi consultaţi de New York Times, este absolut imposibil ca cineva să manipuleze volumul de vânzări şi cumpărări de acţiuni astfel încât să obţină exact aceste numere, dar este posibil ca hackerii să fi spart sistemele bursei şi să fi modificat rezultatele. Pe de altă parte, remarcă ziarul newyorkez, rezultatele sunt consistente cu cele de pe alte burse, cum ar fi cea din Shenzen, care a încheiat, de asemenea, în scădere.