Cele trei capitale regionale din vestul ţării vor găzdui producţii de succes, realizate de cineaştii din Hexagon
Festivalul Filmului Francez va aduce pe marile ecrane o serie de producţii de marcă ale cinematografiei din Hexagon. Festivalul se va desfăşura la Timişoara, Cluj şi Sibiu şi va cuprinde şapte secţiuni: „Avanpremiere” va oferi publicului cinefil nouă producţii din 2010 şi 2011 la prima vizionare în România, secţiunea „Filme şi Putere” cu patru producţii recente pe teme politice de actualitate, „Retrospectiva Patrice Leconte”, secţiune ce aduce în cinematografe de la Les Bronzés până la cel mai recent film al popularului regizor francez, „Découverte” cu trei filme noi ale unor tinere talente, „Animaţie” , „Documentar” şi cinci producţii inedite în colecţia de „Scurtmetraje”.
Evenimentul se va desfăşura cla Cluj-Napoca în perioada 3-5 noiembrie, unde Centrul Cultural Francez aşteaptă toţi cinefilii la cea de-a cinsprezecea ediţie a Festivalului Filmului Francez. În acest an, la Cinematograful Victoria, clujenii au ocazia de a vedea în avanpremieră nouă lungmetraje, completate de alte 13 titluri de succes ale cinematografi ei franceze contemporane. Vedetele evenimentului în materie de producţii cinematografice sunt „Les Bronzes” din 1978, semnat de Patrice Leconte şi „Impardonnables”, care este regizat de Andre Techine şi spune povestea lui Franci, un scriitor de succes, care decide să închirieze un apartament la Veneţia ca să lucreze la următorul roman. Aici o întâlneşte pe Judith, care îi va complica invariabil existenţa.
Nouă avanpremiere
Festivalului Filmului Francez aduce în faţa publicului 22 de lungmetraje, nouă avanpremiere, şase filme de la Cannes, practice, cele mai importante productii cinematografice franceze de anul acesta.
Cap de afiş sunt „My little princess”, debutul regizoral autobiografic al Evei Ionesco, fiica fotografei de origine română Irina Ionesco, cu Isabelle Huppert în rolul principal. Festivalul Filmului Francez va avea loc la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 3-5 noiembrie, iar apoi va continua la Cinema Atrium şi Centrul Cultural Habitus din Sibiu în zilele de 4-6 noiembrie.
Filme care au cucerit lumea
„De vrais mensonges”, realizat de Pierre Salvadori, cu Audrey Tautou, Nathalie Baye, Sami Bouajila prezintă povestea lui Emilie. Într-o frumoasă dimineaţă de primăvară, Emilie primeşte o scrisoare de dragoste, frumoasă şi inspirată, dar anonimă. Iniţial, o aruncă la gunoi, dar apoi găseşte în aceasta modalitatea de a o salva pe mama sa, izolată şi tristă de la plecarea soţului ei. Fără să stea prea mult pe gânduri, i-o adresează acesteia. Dar Émilie nu ştie că autorul scrisorii este Jean, angajatul său timid; şi mai ales nu-şi imaginează că gestul său îi va arunca într-un joc de quidproquo neînţeles care va buscula rapid…
„8 Fois Debout”, realizat de Xabi Molia, cu Julie Gayet, Denis Podalydès, Constance Dollé este o comedie în care personajul Elsa trăieşte din locuri de muncă pasagere şi încearcă să-şi găsească un serviciu adevărat, pentru a putea să-şi crească fiul. Mathieu, vecinul său de palier, se prezintă la nenumărate interviuri de angajare, dar cu o artă rară în a le rata. În timp ce se află într-o situaţie din ce în ce mai precară, amândoi încearcă să reuşească într-o lume care nu pare făcută pentru ei.
„Les bien aimes” este un film realizat de Christophe Honoré, cu Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Ludivine Sagnier. Producţia le aduce în faţa cinefililor, de la Parisul anilor 1960 la Londra anilor 2000, pe Madeleine, iar mai apoi fiica sa, Vera, care gravitează în jurul bărbaţilor pe care îi iubesc. Dar, indiferent de epocă, dragostea nu poate fi trăită cu uşurinţă.
Animaţie şi „trucuri” prezidenţiale
„Le chat du rabbin” este un film de animaţie, realizat de Joann Sfar şi Antoine Delesvaux, cu François Morel, Maurice Bénichou, Hafsia Herzi, care prezintă Algeria în anii 1920. „Rabinul Sfar trăieşte cu fiica sa, Zlabya, cu un papagal zgomotos şi cu un motan jucăuş, care îl mănâncă pe papagal şi începe să vorbească, doar pentru a spune numai minciuni. Rabinul vrea să se mute mai departe. Dar motanul, îndrăgostit nebuneşte de stăpâna sa, este gata de orice pentru a rămâne lângă ea… chiar să-şi facă bar-mitsva-ul!”, spun organizatorii festivalului.
„Quartier lointain” îl aduce în prim plan pe Thomas, care are în jur de cincizeci de ani şi este tată de familie, ajunge din întâmplare în oraşul copilăriei sale. Se îmbolnăveşte brusc şi se trezeşte cu 40 de ani în urmă, în corpul său de adolescent. Proiectat în trecut, nu doar că va retrăi prima sa dragoste, dar va încerca, totodată, să înţeleagă motivele misterioasei plecări a tatălui său.
Filmul este realizat de Sam Garbarski şi îi are ca protagonişti pe Pascal Greggory, Jonathan Zaccaï, Alexandra Maria Lara…
A câştigat Franţa, dar şi-a pierdut soţia
„La conquete” redă povestea zilei de 6 mai 2007, mai exact al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. În timp ce francezii se pregătesc să-şi aleagă noul preşedinte, Nicolas Sarkozy, sigur de victoria sa, rămâne închis în casă, în halat de baie, sumbru şi abătut. Toată ziua încearcă să o contacteze pe Cécilia, care a fugit. Cei cinci ani care s-au scurs defilează pe marele ecran: irezistibila ascensiune a lui Sarkozy, presărată cu trucuri murdare, declamări şi înfruntări de culise. Altfel spus, „Cucerirea” este povestea unui om care câştigă puterea, dar îşi pierde soţia. Filmul a fost realizat de Xavier Durringer şi îi are în distribuţie pe Denis Podalydès, Florence Pernel şi Bernard Le Coq.