16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialPăpuşi de marţipan şi un ou-gigant la Târgu-Mureş

Păpuşi de marţipan şi un ou-gigant la Târgu-Mureş

Timp de trei zile, hotelul „President” de la Târgu-Mureş a fost gazda celei de-a treia ediţii a expoziţiei internaţionale de panificaţie „Gastropan”. Potrivit organizatorilor, la evenimentul de la Târgu-Mureş au participat aproape 70 de expozanţi din România, Ungaria, Austria, Germania, Elveţia, SUA, Cehia şi Serbia.

Participanţii au oferit un adevărat show culinar. Asta pentru că, pe lângă expoziţiile de produse de morărit şi panificaţie, dar şi de utilaje industriale, zilnic au loc şi concursuri de panificaţie şi gastronomie care le-au oferit vizitatorilor şansa de a admira măiestria maeştrilor brutari, bucătari şi chiar bucuria de a se înfrupta din produsele aduse în expoziţie sau fabricate pe loc.

Dincolo de gustul pâinii proaspete sau al covrigilor aburinzi, vizitatorii, în număr de câteva mii, care s-au perindat prin spaţiul expoziţional, au poposit minute în şir în faţa celor mai năstruşnice creaţii, care de care mai atractive: legume şi fructe sculptate, care păreau mai degrabă din ceară decât naturale, dar care împrăştiau miros proaspăt şi specific alungând astfel gândul că ar putea fi vreun trucaj. Apoi, platourile reci sau torturile ornate până şi cu imagini de basm. Şi, nu în ultimul rând, printre păpuşile de marţipan şi printre ouăle de Paşti, nu puteai trece mai departe fără să vezi minunatele farfurii de zahăr cu imagini grafice realizate cu fir subţire de ciocolată. Tot de ciocolată a fost şi un ou gigant, adus în faţa vizitatorilor de Silvian Miron, un cofetar din Constanţa premiat la mai multe evenimente de profil. Acesta a lucrat 12 ore pentru a obţine minunăţia de ou de peste un metru înălţime. „Nu are o mărime impresionantă, dar 90 cm oul şi 30 cm baza, ajungem la un metru douăzeci înălţime”, spunea celor curioşi cofetarul care a dezvăluit şi un alt amănunt: oul a înghiţit nu mai puţin de 40 de kilograme de ciocolată, iar preţul său de vânzare este pe măsură: 2500 de lei.

La showul culinar de la Târgu-Mureş au participat şi alţi bucătari sau cofetari recunoscuţi pe plan internaţional. Printre aceştia se numără şi Tokes Tibor, maestrul brutar care a produs la Târgu-Mureş pâinea tradiţională cu cartofi şi care, pentru acest produs, a obţinut de două ori titlul de campion mondial la Cupa Mondială a Brutarilor din Franţa. Un alt nume de talie internaţională printre maeştrii prezenţi la „Gastropan” este şi cel al lui Karoly Vargarenumit pentru adevăratele sale sculpturi în legume şi fructe cu care ornează platourile. „Nu-mi place să mă laud cu asta, dar am zece titluri de campion mondial şi 11 medalii de aur la olimpiadele de gastronomie din cinci participări”, a declarat Varga, care s-a bucurat şi la Târgu-Mureş de atenţia vizitatorilor interesaţi inclusiv de instrumentele sale de sculptat.

O altă prezenţă interesantă la târgul „Gastropan” de la Târgu-Mureş a fost cea a cofetarului Lengyel Laszlo Levente, care a făcut o pasiune pentru creaţiile artistice din marţipan, creaţii care s-au vândut de asemenea „ca pâinea caldă” în cele trei zile. Şi asta pentru că, fiind în preajma sărbătorilor, nimeni nu a plecat acasă fără măcar un cadou pentru cei mici. Iar dacă animalul din marţipan este şi dulce, vă garantez că a fost cadoul perfect.

Cele mai citite

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...

Ciprian Tătărușanu va da lovitura de start în FCSB – Petrolul Ploiești

Ciprian Tătărușanu, fostul portar al naționalei României și al FCSB, și-a anunțat retragerea din fotbal pe 11 septembrie, la vârsta de 38 de ani,...

Adrian Petre s-a râzgandit! Fostul atacant al naționalei de tineret nu se mai retrage

După ce a semnat cu Concordia Chiajna în această vară, Adrian Petre și-a reziliat contractul, dar conducerea clubului l-a convins să revină asupra deciziei. Adrian...
Ultima oră
Pe aceeași temă