Update 01:02 După renumărarea voturilor guvernul rămâne în picioare cu 153 de voturi pentru şi 145 împotrivă.
Update 00:58 Votul s-a încheiat: 153 de voturi în favoarea guvernului, 143 împotrivă. PAPANDREOU RĂMÂNE PRIM MINISTRU.
UPDATE 00:57 Sunt 127 de voturi în favoarea guvernului, 137 împotrivă.
UPDATE 00:55 Până la această oră sunt 127 de voturi în favoarea guvernului, 128 împotrivă.
UPDATE ora 00:36 A început votul.
UPDATE ora 00.34 Antonis Samaras, liderul partidului Noua Democraţie a cerut parlamentarilor să nu-şi dea votul de încredere pentru guvern şi să permită astfel convocarea de alegeri anticipate.
În discursul său din această seară, prim ministrul Giorgios Papandreou a avertizat că organizarea de alegeri anticipate ar fi o catastrofă pentru Grecia în situaţia economică de faţă.
UPDATE ora 00:12
Iată câteva din declaraţiile primului ministru elen:
– „Este momentul să cooperăm. În iunie am încercat să realizez un guvern de alianţă naţională.”
– „Nu-mi pasă dacă nu sunt reales.”
– „Oricine ar fi prim ministru ar trebui să pună ţara pe primul loc.”
– „Dacă primesc votul de încredere în această seară, voi merge mâine la preşedintele Greciei şi voi discuta formarea unui guvern de unitate naţională”
– Papandreou spune că noul guvern ar trebui să se concetreze neapărat pe rezolvarea situaţiei economice a ţării şi asigurarea aceluiaşi trai decent – ca şi până acum – pentru populaţie.
––
Premierul elen, Giorgios Papandreou, a cerut vineri seară formarea unei coaliţii guvernamentale „mai largi” pentru a asigura susţinerea acordului european de reducere a datoriilor Greciei, informează Mediafax.
„Votul de încredere este un mandat pentru un acord politic mai larg în vederea susţinerii acordului european”, a spus Papandreou, într-o dezbatere în Parlament, în cursul căreia solicită un vot de încredere din partea deputaţilor, adăugând că „este necesar un sprijin mai larg şi onest”.
El a afirmat că acordul european de salvare financiară a Greciei, adoptat în noaptea de 26 spre 27 octombrie la Bruxelles, este „determinant pentru viitorul ţării” şi este „poate ultima şansă” de evitare a falimentului ţării.
Papandreou, care a provocat panică pe pieţele financiare mondiale anunţând convocarea unui referendum pentru validarea planului, a apreciat că „schimbările care trebuie făcute sunt istorice şi cer participarea cetăţenilor”.
El a apreciat însă că organizarea alegerilor anticipate solicitată de opoziţie ar fi „echivalentă cu o catastrofă”.
Giorgios Papandreou a mai spus că partidele politice din Grecia trebuie să coopereze pentru „a proteja poporul”, iar acordul de salvare european reprezintă „o prioritate naţională”.
El a afirmat că acordul „asigură securitate şi siguranţă şi garantează poziţia Greciei în Europa”, potrivit BBC News Online.
„Un acord care ne permite să ştergem o mare parte a împrumuturilor noastre şi să plătim dobânzi foarte mici pentru acestea. Ne uşurează mult drumul în următorii ani”, a spus Papandreou, într-o intervenţie în faţa Parlamentului, care urmează să dea un vot de încredere în Guvern.
Premierul elen a explicat şi motivul pentru care a propus convocarea unui referendum privind planul de salvare, apreciind că „ar fi fost mai bine ca poporul grec să decidă soarta ţării”.