Papa Benedict al XVI-lea l-a primit, zilele trecute, pe noul ambasador al Romaniei pe langa Sfantul Scaun, Marius Gabriel Lazurca. Noul reprezentant diplomatic al Romaniei la Vatican vine din orasul Arad, unde a fost director al Directiei Judetene de Culte si Cultura. In discursul sau oficial, Suveranul Pontif a evidentiat, insa, cateva aspecte actuale, destul de delicate, din relatia Statului Roman cu Biserica catolica.Suveranul Pontif a remarcat progresele facute de Guvernul de la Bucuresti in gestiunea delicata a restituirii bunurilor confiscate comunitatilor religioase. Cu precadere, Papa Benedict al XVI-lea a remarcat situatia dificila in care se afla Biserica Greco-Catolica din Romania, careia nu i-a fost inca returnat patrimoniul confiscat de statul comunist in 1948 si dat ulterior Bisercii Ortodoxe.
“Este o lucrare de lunga respiratie, dictata de Justitie si echitate, care trebuie sa permita tuturor cultelor recunoscute sa isi gaseasca locul legitim in sanul societatii romanesti”, a declarat Sfantul Parinte. El a amintit ca normele cu privire la respectarea libertatii religioase, o libertate fundamentala, trebuie sa fie pe deplin respectate.
Pe de alta parte, Papa Benedict XVI doreste ca raporturile intre credinciosii catolici si ortodocsi sa continue, in spiritul fraternitatii, iar ocaziile de dialog sa fie fructificate spre folosul comunitatii crestine. “Urez in mod deosebit ca Intalnirea ecumenica europeana, care trebuie sa aiba loc la Sibiu in septembrie, anul acesta, sa poata constitui o etapa importanta pe acest drum intreprins impreuna spre unitate”, a tinut Papa sa aminteasca despre importanta evenimentelor care vor avea loc in orasul de pe Cibin, capitala culturala europeana in 2007.