2.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialPapa a vorbit cu astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională

Papa a vorbit cu astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională

Papa Benedict al XVI-lea a vorbit, sâmbătă, cu astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), inclusiv cu cei ajunşi miercuri, cu naveta Endeavour, aceasta fiind prima conversaţie a unui papă cu astronauţi aflaţi în spaţiu, informează foxnews.com, citată de Mediafax.

Suveranul pontif a vorbit cu 12 astronauţi, dintre care doi italieni, americani şi ruşi, timp de circa un sfert de oră, putând să îi vadă pe aceştia din Sala Faconi a Bibliotecii Vaticanului. Această conversaţie în premieră pentru Sfântul Scaun a fost organizată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), de unde doi astronauţi – italienii Paolo Nespoli şi Roberto Vittori – lucrează în prezent la bordul ISS.

„Dragi astronauţi, sunt foarte bucuros că am această şansă extraordinară de a sta de vorbă cu voi în timpul misiunii voastre şi sunt recunoscător în special pentru că sunteţi aşa de mulţi, pentru că ambele echipaje se află acum la bordul staţiei spaţiale”, a spus Papa în engleză.

Papa şi-a exprimat totodată admiraţia pentru toţi cei care fac posibilă această misiune spaţială şi i-a încurajat pe toţi să o încheie în siguranţă şi cu succes.

La Vatican, alături de Papă, au fost: astronautul german Thomas Reiter, de la ESA, preşedintele Agenţiei Spaţiale Italiene, Enrico Saggese, şi generalul Giuseppe Bernardis, de la forţele aeriene italiene.

După o scurtă introducere, Papa i-a întrebat pe cosmonauţi ce efect are poziţia lor din spaţiu asupra perspectivei lor privind diferite chestiuni, de la violenţa dintre popoare şi protejarea mediului înconjurător, la legătura personală cu Dumnezeu.

„Explorarea spaţiului este o aventură ştiinţifică fascinantă. Ştiu că vă perfecţionaţi echipamentul pentru a continua cercetarea ştiinţifică şi a studia radiaţiile care vin din spaţiu. Dar cred că este şi o aventură pentru spiritul omenesc. Un stimulent puternic pentru a reflecta asupra originilor şi destinului universului şi omenirii”, a spus Benedict al XVI-lea.

Papa i-a întrebat pe astronauţi dacă se gândeasc la aceste lucuri şi dacă se roagă la Dumnezeu.

„Când avem un moment liber să ne uităm în jos (spre Pământ), frumuseţea planetei noastre ne învăluie sufletul…îmi învăluie sufletul”, a spus Roberto Vittori. „Şi mă rog. Mă rog pentru mine, pentru familiile noastre, pentru viitorul nostru”, a adăugat acesta.

Papa i-a mai întrebat pe astronauţi dacă au observat vreun fenomen care ar trebui să îi facă pe oameni mai atenţi la protejarea mediului înconjurător.

„Pe de-o parte, vedem cât de frumoasă este planeta noastră, dar pe de altă parte vedem foarte clar şi cât este de fragilă. Atmosfera, de exemplu, atunci când este văzută din spaţiu, este subţire ca hârtia. Şi când te gândeşti că acest strat subţire ca hârtia este singurul lucru care separa toate vieţuitoarele de vid şi care ne protejează, te trezeşte la realitate”, a spus Ron Garan, de la NASA.

Naveta spaţială Endeavour a fost lansată luni, pentru ultima ei misiune în spaţiu şi s-a conectat miercuri la ISS. Aceasta este ultima misiune a nevetei Endeavour şi penultima misiune a unei navete spaţiale americane, înainte de retragerea acestora din circulaţie.

NASA vrea să economisească bani pentru a dezvolta noi vehicule spaţiale, capabile să călătorească dincolo de orbita ISS.

După lansarea navetei Endeavour, a cărei aterizare este programată pe 1 iunie, ultimul zbor al unei navete spaţiale americane va fi efectuat de Atlantis, probabil în luna iulie. După retragerea din circulaţie a navetelor americane – Discovery, Atlantis şi Endeavour -, SUA va depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru transportarea astronauţilor americani pe ISS, până la intrarea în funcţiune a capsulelor americane Orion, prevăzută pentru cel mai devreme 2016.

Agenţia spaţială rusă facturează NASA cu peste 50 de milioane de dolari pentru fiecare loc de la bordul capsulelor Soyuz. La bordul unei capsule Soyuz se pot îmbarca maximum trei astronauţi.

ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Cele mai citite

Andrei Muraru anunță că românii vor putea călători fără vize în SUA din 2025

Românii vor călători fără viză în Statele Unite ale Americii din 2025. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru,...

Liga Campionilor: Liverpool-Real Madrid 2-0/Juventus-Aston Villa 0-0

Liverpool, care domină prima parte a sezonului în Premier League, a învins-o pe Real Madrid, deţinătoarea trofeului, cu scorul de 2-0, miercuri seara, pe...

Șef serviciu secret Germania: Un război direct al Rusiei cu NATO este foarte probabil

Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în calcul invocarea articolului 5 al clauzei...
Ultima oră
Pe aceeași temă