Panzarul Moldovenesc, copie fidela a vaselor din flota comerciala a domnitorului Stefan cel Mare, a fost inregistrat de autoritatile navale cu doar 200 de lei (2 milioane de lei vechi), operatiune care in mod normal ar fi trebuit sa coste 1,7 milioane de lei (17 miliarde de lei vechi). Potrivit reprezentantului Centrului Cultural „Dunarea de Jos” (CCDJ) Galati, Doru Nicolaie, care are in custodie velierul, diferenta consistenta de taxa a fost obtinuta prin inregistrarea acestuia ca vas-prototip, si nu ca iaht.
Panzarul Moldovenesc – prototip al unei reproduceri istorice
„Am reusit sa-i convingem pe cei de la Autoritatea Navala sa recunoasca Panzarul ca un prototip al unei reproduceri istorice si din acest motiv am reusit sa obtinem certificatele pentru doar doua milioane de lei vechi si nu a mai fost nevoie sa platim 17 miliarde de lei vechi”, a declarat Doru Nicolaie. Consiliul Judetean Galati a investit in ambarcatiune peste 9 milioane de lei (9 miliarde de lei vechi), de aceea a decis asigurarea acesteia in caz de accidente, mai ales ca va naviga si pe Marea Neagra, unde uneori au loc cele mai mari furtuni maritime din lume.
Prima de asigurare anuala va fi de 15 mii lei (150 milioane de lei vechi). Ultima problema pe care CCDJ mai trebuie sa o rezolve pentru ca velierul sa navigheze nestingherit este obtinerea certificatului istoric. „Din cate am inteles, nu ne trebuie acordul Ministerului Culturii si Cultelor pentru ca Panzarul Moldovenesc sa fie recunoscut ca o reproducere a unui vas istoric. Se pare ca este nevoie doar de un act de la Muzeul de Istorie din Galati”, a precizat Doru Nicolaie. In prezent, Panzarul Moldovenesc ierneaza pe Faleza Dunarii din Galati, unde a fost amplasat pe un postament si reprezinta atractia turistica din zona. Imediat ce vremea se va incalzi, vasul va fi repus pe apa si va face croaziere, care vor culmina pe 29 iunie, de Ziua Internationala a Dunarii, cand velierul va ajunge in Austria cu un mesaj privind vointa Romaniei de a adera la Uniunea Europeana.