18 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialPanoramic cultural transilvano-banatean

Panoramic cultural transilvano-banatean

– La Colegiul National „Avram Iancu” din Brad, infiintat in 1869, a fost amenajata o capela sfintita in prezenta P.S. Timotei Sevicu, Episcopul Aradului si Hunedoarei.
– La Galeria de Arte Vizuale din Oradea a expus recent artistul plastic Vasyl Dzabraylov, originar din Ucraina, dar stabilit din 1966 la Satu Mare. El a prezentat publicului 33 de lucrari de pictura infatisand aspecte surprinse pe sevalet in Europa, apreciate de criticii si specialistii din loca-litate, ca si de publicul vizitator.
– Consiliul Europei, prin Fundatia Europeana de Tineret si Youth Board Cipru, au finantat un seminar international organizat de Asociatia Miscarea Tinerilor pentru Pace din Oradea, la care au participat reprezentanti din 12 tari europene.
– Artistul plastic Onisim Colta a expus, la Muzeul de Arta din Baia Mare, 140 de lucrari deosebit de originale, avand, pentru unele, ca materie prima… nisipul. Artistul revine in Baia Marea dupa 35 de ani, el fiind, de fapt, un om al Maramuresului, nascut la Baia Sprie. Este absolvent al Institutului „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca si, in prezent, cadru universitar la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea.
– La Timisoara a aparut primul numar al unei noi publicatii de cultura, intitulata „Picatura de bucurie”. Este revista comunitatii aromanilor din Banat, editata de Vasile Todi (director) si Victor Enache (redactor-sef), ei insasi fiind aromani. Doua pagini ale revistei sunt redactate in aromana.
– Cunoscutul solist de muzica populara banateana, Tiberiu Ceia, a scos un nou compact-disc de folclor, intitulat „Am venit la voi acasa”, care cuprinde piese valoroase din aceasta parte a tarii. Discul a fost editat de Studioul „Audiotim”, sub bagheta unor maestri ca George Vancu, Gelu Stan si Marius Olmazu.

Cele mai citite

Un accident grav, soldat cu morți și răniți, a blocat Valea Oltului

Un accident grav s-a produs sâmbătă după amiaza pe Valea Oltului. O persoană a murit și altele sunt rănite. Circulația mașinilor este blocată. Potrivit IPJ...

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...

Un accident grav, soldat cu morți și răniți, a blocat Valea Oltului

Un accident grav s-a produs sâmbătă după amiaza pe Valea Oltului. O persoană a murit și altele sunt rănite. Circulația mașinilor este blocată. Potrivit IPJ...
Ultima oră
Pe aceeași temă