12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialPana in 2050 populatia Romaniei ar putea scadea cu alte 4 milioane

Pana in 2050 populatia Romaniei ar putea scadea cu alte 4 milioane

Fara o crestere serioasa a natalitatii, declinul demografic al Romaniei va continua si in viitorii ani. Potrivit studiilor de specialitate, este vorba de o criza demografica latenta.

Reducerea dramatica a natalitatii dupa 1990, an in care s-au legalizat intreruperile de sarcina, dar si perioada de tranzitie lunga si nivelul de trai scazut au facut ca in prezent Romania sa intre in al 18-lea an de declin al populatiei. Este concluzia studiului "Declinul demografic si viitorul populatiei Romaniei", realizat de Institutul National de Cercetari Economice – Centrul de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici", care a fost prezentat ieri la Academia Romana. Fenomenul de imbatranire se va accentua foarte mult.
Din 1990 pana in prezent, populatia Romaniei a scazut cu aproape 1,5 milioane de oameni. Fertilitatea este de doar 1,3 copii la o femeie, fata de 2,1 cat ar trebui sa fie pentru a se asigura inlocuirea generatiilor. Migratia externa are valori foarte ridicate. 65% dintre cei plecati la munca au intre 20 si 40 de ani, deci exact varsta propice pentru procreare. Mortalitatea continua sa aiba valori ridicate. z

» In privinta natalitatii, cele mai mari rate sunt la populatia de etnie roma (25,1 nou-nascuti la 1000 de locuitori), turca (17,8 ) si ucraineana (16,9). Romanii sunt abia pe locul patru (10,2), urmati de maghiari (9,8), tatari (7) si germani (5,6).

» Mai putini muncitori

Pastrarea actualului nivel al fertilitatii va face ca in 2050 populatia apta de munca, intre 20 si 64 de ani, sa ajunga la doar 9 milioane, cu 4 milioane mai putin ca acum. Pentru a evita o criza majora in viitor, sunt necesare masuri urgente de restructurare a sistemului de asigurari sociale, a celui medical si educational.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă