1 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialPamanturile nimanui

Pamanturile nimanui

Peste 30.000 de hectare de terenuri agricole din judetul Vaslui au ramas nelucrate in acest an, releva o statistica a Oficiului Judetean de Cadastru Vaslui (OJCA). In loc de culturi agricole, pe aceste terenuri au rasarit buruieni. Multi dintre proprietarii care si-au abandonat pamanturile nu vor sa le dea nici altcuiva ca sa le cultive sau, in unele cazuri, nu au cui.

Studiul OJOCA Vaslui arata ca, in medie, in fiecare comuna din acest judet au fost abandonate 300 hectare teren arabil. Practic, in Vaslui, peste 10% din suprafata agricola a judetului, de 290.000 hectare, este lasata in paragina. Cauzele pentru care un asemenea potential agricol nu este exploatat la maximum sunt diverse. Prima ar fi faptul ca unii proprietari de pamant primesc aceeasi subventie de la stat, fie ca lucreaza pamantul sau nu. O a doua cauza, extrem de alarmanta, o constituie varsta inaintata a proprietarilor de pamant agricol din Vaslui. Tot mai multe sate vasluiene sunt locuite de batrani de 60-70 de ani, in timp ce tinerii au plecat in tari europene, in cautarea unor locuri de munca mai bine platite.
O solutie ar fi arendarea acestor suprafete, insa societatile comerciale care desfasoara activitati in agricultura nu exista in toate zonele judetului. Directorul executiv al DADR Vaslui, Vasile Iulian Dumitru, spune ca judetul Vaslui nu sta bine nici la asociatiile profesionale, nici la cele de productie.
"Una din cauzele retinerii agricultorilor de a se organiza in asociatii vine de la faptul ca activitatile economice ar urma sa fie inregistrate din punct de vedere fiscal. In prezent, din cele 300.000 de hectare arabile existente la nivelul judetului Vaslui, 170.000 de hectare se lucreaza in ferme cu o suprafata mai mare de 10 hectare. Restul, 130.000 de hectare, sunt lucrate in mod individual", ne-a spus seful DADR.

Botosanenii s-au repliat: cer renta viagera ca sa-si cedeze pamanturile
Numarul cererilor depuse de botosaneni pentru obtinerea rentei viagere in schimbul cedarii terenurilor agricole, proprietate personala, este aproape dublu fata de anii interiori. In primul semestru al acestui an, la Biroul Judetean al Agentiei Domeniului Statului (ADS) au fost depuse peste 400 de dosare pentru obtinerea acestui sprijin acordat de stat. "Anul acesta au fost depuse la biroul judetean de renta viagera un numar de 410 dosare. In primul trimestru al anului a fost aproape dublu fata de 2007", ne-a declarat Florin Visan, sef birou ADS. Renta viagera reprezinta suma de bani platita anual de catre stat, pe durata vietii, acelui agricultor care vinde, doneaza sau arendeaza terenurile pe care le are in proprietate. Pentru terenul dat in arenda, proprietarii primesc 50 de euro pe hectar, iar pentru terenul instrainat – o renta de 100 de euro de hectar pe an in primul semestru al anului urmator.

Cele mai citite

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...
Ultima oră
Pe aceeași temă