După ce a pornit la drum cu două cazane vechi şi o metodă secretă de a fierbe ţuica, moştenite de la tatăl lui, Siviu Zetea a ajuns să producă astăzi una dintre cele mai apreciate băuturi alcoolice din lume. Că este aşa o dovedesc invitaţiile de participare la o serie de evenimente internaţionale, atât de multe încât omul de afaceri este nevoit, uneori, să le refuze.
Doar în această lună ţuica Zetea a ieşit de două ori în Europa. Prima dată pentru a poposi, pe masa Parlamentului European, iar a doua oară la Berlin la cel mai mare târg de turism din lume – „Internazionale Touris mus Börse”. Între timp, celebrul produs este dorit în SUA. Omul de afaceri a primit invitaţia de a-şi prezenta produsul la tradiţionalul Festival al Românilor care are loc, anual, în luna mai, pe celebra stradă Broadway din New York. Din păcate, spune Silviu Zetea, a fost nevoit să refuze invitaţia din cauza unor evenimente locale care se suprapun celui din SUA. Este vorba, în primul rând, despre Festivalul Internaţional al Pălin cii, care va avea loc tot în luna mai, la Satu Mare, şi unde omul de afaceri este principalul susţinător. Criza financiară nu l-a afectat deloc, afirmă Silviu Zetea. Ba, mai mult, spune el, „comenzile din luna decembrie 2009 au depăşit cu mult vânzările din orice altă lună din cei 20 de ani de activitate”. Produsele lui sunt exclusiviste, nu se comercializează în magazinele obişnuite. Comenzile vin de la marile restaurante, localuri de lux sau pentru mesele de protocol. Mai mult, pălinca Zetea a intrat în diplomaţie. Sticlele ambalate spectaculos au ajuns să fie oferite drept suvenir de către diplomaţii români.
Noi tipuri de pălincă la Ţuicăria Zetea
Ţuicăria Zetea produce în acest moment patru produse tradiţionale atestate: Pălincă Zetea, Pălincă de Ardeal, Pălincă Crai Nou şi Pălincă de Medieşu Aurit. Are deja în pregătire două sortimente noi care vor ieşi pe piaţă în curând. Despre ce este vorba refuză să spună, „pentru a nu da idei concurenţei”. Producătorul mai are şi alte planuri de viitor.