-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialPalatul în care s-a hotărât Unirea Principatelor a ajuns motel de două...

Palatul în care s-a hotărât Unirea Principatelor a ajuns motel de două stele

Conacul de la Ţigăneşti al poetului Costache Conachi, monument al Patrimoniului Cultural Naţional al cărui proprietar de drept este Academia Română, este distrus iremediabil de vreme, în timp ce situaţia juridică este tergiversată în procesul dintre Academie şi o firmă de lichidare judiciară din Galaţi. Acum, conacul în care a fost hotărâtă Unirea Principatelor de către oas-peţii familiei Conachi, Cuza, Alecsandri, Kogălniceanu, a ajuns la standardul derizoriu de Motel „Casa Albă”, de două stele. E situat la marginea E581, la 7 km de Tecuci.

Până în 2004, Academia Română nu avea la dispoziţie cadrul legal care să îi permită revendicarea Conacului intrat în proprietatea sa în 1897. Prin promulgarea Legii 564/09.12.2004, i s-au conferit Academiei Române drepturi reale de retrocedare. Academia a deschis acţiune la Tribunalul Bucureşti, în dosarul 13.861/3/2009 solicitând în baza Legii 10/2001 restituirea acestuia în natură. „Pârâţii” sunt AVAS, Dunasi SA Galaţi, firmă desprinsă din Sidex şi aflată de câţiva ani în lichidare şi administratorul judiciar al Dunasi, Insolv Expert SPRL Galaţi. AVAS a încercat să scape de proces, dar instanţa a respins excepţia calităţii procesuale invocată de fostul FPS. Practic, doar administratorul judiciar al Dunasi se mai opune ca Academia Română să-şi primească imobilul din Patrimoniul Cultural Naţional. După 16 amânări, este fixat un nou termen pe 23.05.2012.

Odiseea unui palat

Palatul şi parcul din jurul său (70 ha), au fost în proprietatea lui Costache Conachi, ce deţinea 30.000 hectare în zona Tecuciului. În 1888, Conacul şi moşia de la Ţigăneşti au fost vândute lui Tache Athectarenasiu, proprietar de terenuri şi prefect al judeţului Tecuci între 1878 şi 1898. Prin testamentul din 27.12.1897, Athectarenasiu a lăsat Academiei „Conacul” cu parcul şi moşiile de la Ţigăneşti şi Călmăţui, 800 hectare de pădure şi 350 hectare de arabil. Academia a respectat dorinţa donatorului, înfiinţând aici Şcoala de Agricultură a Academiei. În 1981, conacul a fost transferat în proprietatea Sidexului, care l-a transformat în „casă de odihnă” pentru siderurgişti (palatul cu suprafaţa construită de 12.900 mp, 25.000 mp de parc şi 8.600 mp de terenuri sportive). Restul parcului a intrat în pro-pri-e-tatea IAS Tecuci. Înaintea privatizării Sidex, FPS a trecut conacul în proprietatea SC Dunasi SA Galaţi (care a preluat administrarea hotelului şi caselor de odihnă ale Sidex) şi l-a transformat în Motelul „Casa Albă”, de două stele. De câţiva ani, Dunasi SA Galaţi a intrat în lichidare judiciară. Pentru moment, administratorul este firma lichidatoare, InsolvExpert SPRL Galaţi.

Monument din Patrimoniul Cultural Naţional

Conacul de la Ţigăneşti, situat în comuna gălăţeană Munteni, este un palat în stil neo-clasic, o clădire impozantă, cu trei nive-le, înconjurat de un parc de 70 hectare. „Conac” era denumirea tradiţională în Moldova pentru casele boiereşti de la ţară, unde locuia familia ce stăpânea moşia. E înscris în lista monumentelor istorice sub codul GL-IV-m-B-03148. Poarta triumfală de la intrare în curte, în stil neogotic, e compusă din trei corpuri, cel central având intra-rea monumentală în forma de arc ogival, iar deasupra o terasă străjuită de creneluri. Acest „arc de triumf” e înscris în lista monumentelor istorice sub codul GL-II-m-B-03123. Unele decoraţiuni ale faţadei au fost distruse în perioada în care a fostă casă de odihnă a Sidex şi pentru tihna siderurgiştilor au fost adău-gate ornamente proletcultiste, dominate de reprezentarea stilizată a unui furnal. 

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă