0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialPalatele Secessionului clujean

Palatele Secessionului clujean

Două dintre palatele clujene, Elian şi Urania, se numără printre cele mai frumoase exemple ardeleneşti ale stilului Secession, care a făcut carieră în Austria.

Palatul Elian, aflat pe strada Horea la numărul 2, a fost ­construit în anul 1891. El seamănă ca stil cu Palatul Berde aflat în vecinătate. Iar în acelaşi ansamblu architectural se află şi Palatul Urania.

Construit în anul 1910, după planurile arhitecţilor ­Geza Kappéter din Budapesta şi Joseph Stener din Arad, Palatul Urania este una dintre clădirile reprezentative ale Clujului. Asemeni celorlalte două Palate de pe strada Horea – Berde şi Elian – stilul arhitectonic în care a fost realizată clădirea poartă amprenta secessionului viezen.

Primul platou de filmare

Palatul Urania este legat de începuturile cinematografiei în Transilvania. Deşi în oraş se realizau încă de la sfârşitul secolului XIX proiecţii timide, scurte şi mute, cuprinzând scene cu plimbări prin oraş, cu box american, cu biciclişti ori trenuri în gara Cluj, primul cinematograf din urbe a apărut în 1906 când Jenö Janovics, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, a deschis şi un studio de film şi teatru numit Cercul Teatral.

Janovics a ridicat astfel cortina filmului mut în Cluj, aducând şi proiectând filme de la „Societatea Urania din Budapesta” şi devenind el însuşi regizor şi producător de film. Astfel, în perioada 1913-1920 a regizat peste 30 de filme. De altfel, pe platoul din faţa Palatului Urania au fost turnate şi primele pelicule realizate pe actualul teritoriu al României. În acea perioadă, însă, Clujul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar.

Regizorul milionar

Printre realizatorii de film care s-au afirmat în acea perioadă în oraşul Cluj se numără şi Andras Udvari, despre care se spune că a construit Palatul Urania „pentru a face un capriciu amantei sale”. Potrivit altor surse, inaugurarea palatului a avut loc pe 10 decembrie 1910, iar la ceremonie a participat şi Viktor Molnár, membru fondator al Teatrului Urania din Budapesta. Andras Udvari era unul dintre cei mai cunoscuţi milionari ai Clujului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă