Painea si celelalte produse de panificatie livrate pe piata autohtona ar putea purta un marcaj individualizat pentru fiecare producator, pentru combaterea evaziunii si pentru ca fiecare consumator sa stie cui sa i se adreseze cu eventualele reclamatii. Propunerea apartine Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase – ROMPAN. „O alta propunere se refera la obligativitatea afisarii pretului pe kilogramul de paine. In destule cazuri se cumpara aer, painea sub 4.000 lei pe bucata cantarind 200-300 de grame”, a declarat presedintele ROMPAN, Aurel Popescu, cu prilejul unei adunari a acestui patronat. „Pretul pentru grau, energie si combustibil e similar cu cel din UE. In schimb, painea e de 5-6 ori mai ieftina. Evaziunea in acest sector este imensa si, anual, mii de miliarde de lei nu se varsa la buget. Cu o rentabilitate de 2-3% nu vom fi in stare niciodata sa implementam sisteme de calitate”, a mai spus Aurel Pana.
Cei peste 5.000 de fabricanti de produse de panificatie vor trebui sa treaca pana la data de 1 octombrie 2006 printr-un proces dur de conformare la reglementarile europene, mai ales in privinta indeplinirii cerintelor minimale de igiena impuse la fabricarea painii. „Unitatile care nu vor aplica cerintele de igiena impuse de UE nu vor fi capabile sa realizeze produse alimentare sigure si vor fi automat eliminate de pe piata”, au spus liderii ROMPAN. Ghidurile de buna practica de igiena vor permite producatorilor sa-si adapteze modul de lucru si tehnologia astfel incat contaminarea chimica, fizica si microbiologica sa fie redusa la un nivel sub limitele maxime admise.
Prezent la intrunirea ROMPAN, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Flaviu Lazin a anuntat ca statul a luat in calcul introducerea unui pret de interventie de achizitie publica pentru grau similar cu cel din UE (adica 101,34-101,36 euro pe tona), pentru a preveni scaderea pretului de vanzare sub costuri.
Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, le-a explicat producatorilor ca ar fi posibila identificarea unei sume de 1.000-1.500 miliarde lei pentru credite de investitii in agricultura pe 10 ani.