5.1 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialPagube de 600.000 de dolari la privatizarea "Somvetra"

Pagube de 600.000 de dolari la privatizarea „Somvetra”

GHERLA. Actionarul majoritar al fabricii de sticla „Somvetra” Gherla (Cluj), compania „Feromat” Bucuresti, i-a produs acesteia pagube de minimum 600.000 de dolari, prin deteriorarea unui cuptor de sticla. Acest lucru a fost anuntat de prefectul judetului, Alin Tise.
Subprefectul Calin Platon s-a intalnit la Bucuresti cu reprezentantii AVAS pentru a incerca sa dezamorseze bomba sociala de la Gherla. Cumparatorul fabricii de sticla, SC „Feromat” Bucuresti, a destituit conducerea fabricii si a cerut apoi rezilierea contractului de privatizare semnat in decembrie 2004.
In doar un an, „Somvetra” s-a transformat dintr-o companie care supravietuia la limita de plutire intr-o societate pentru care fali-mentul este inevitabil. Fabrica a ajuns sa fie prima in topul datornicilor din judet si sa fie debransata de la retelele de utilitati pentru ca patronii bucuresteni nu au platit nici o factura de la preluarea fabricii.
In schimb, au devalizat „Somvetra”. Acum, cei 650 de angajati vor fi aruncati in somaj. Acest lucru inseamna ca cel putin jumatate dintre familiile din Gherla vor fi afectate de privatizarea esuata de la „Somvetra”.
Privatizarea de la „Somvetra” ar urma sa fie anchetata de serviciile speciale de combatere a coruptiei ale Ministerului Administratiei si Internelor. Sindicalistii din Gherla intentioneaza, de asemenea, sa sesizeze Departamentul National Anticoruptie din cadrul Parchetu-lui de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Prin contractul de privatizare, „Feromat” se angaja sa investeasca in fabrica 650.000 de euro, in termen de cinci ani de la cumpararea actiunilor, si inca circa 100.000 de euro drept capital de lucru in doi ani de la privatizare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă