Inundațiile continuă să producă pagube în țară, după ce ploi torențiale au fost înregistrate în acest weekend în 7 județe din sudul țării. Situația cea mai complicată a fost în Mehedinți, unde cel puțin 65 de locuințe și sute de hectare de teren au fost inundate, în condițiile în care meteorologii au menținut ieri avertizarea de cod roșu pe râul Motru și afluenții acestuia.
Astfel, cantităţile de apă căzute au depășit 25 de litri pe metru pătrat şi pe arii restrânse chiar 50 de litri pe metru pătrat, în Banat, Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Munteniei, precum şi în zona Munţilor Apuseni şi local a Carpaţilor Orientali
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat ieri, în videoconferinţa cu prefecţii, că în Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova există riscul să se producă alunecări de teren. „Dacă marea majoritate a judeţelor aflate în cod galben meteorologic, cu probabilitate de peste 90 la sută, mâine (luni – n.r.) vor ieşi de sub codul galben, judeţele enumerate este posibil, chiar dacă nu vor fi sub cod galben, să rămână sub o informare că va continua să plouă până mâine seară. Abia apoi trece acest anticiclon, părăseşte ţara şi avem o pauză de trei – patru zile", a precizat Ion Sandu.
Pe de altă parte, vicepremierul Gabriel Oprea a confirmat că avertizarea de cod portocaliu de inundaţii în judeţele Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş şi cod galben în localităţi din nouă judeţe – Mehedinţi Olt, Gorj, Dolj, Caraş-Severin, Sibiu, Timiş, Hunedoara şi Vâlcea. Avertizarea hidrologică a fost emisă până astăzi inclusiv şi vizează creşteri de debite şi niveluri, cu depăşirea cotelor de atenţie şi, respectiv, de inundaţie.
Turiști izolați de ape
De altfel, între timp au avut loc noi alunecări de teren în Dâmboviţa, pe aceeași șosea care leagă localitatea Râu Alb de Pucheni, șosea ce s-a surpat și în urmă cu șase zile din cauza ploilor abundente, și au fost introduse restricții de circulație pentru autobuze. 25 de hectare de teren din comuna învecinată au fost distruse de alunecările de teren provocate de ploile torenţiale şi un deal întreg a fost mutat. Livezile şi o pădure de plopi au fost înghiţite de pământ.
Tot din cauza inundațiilor, trenurile care circulă pe ruta Craiova – Drobeta Turnu Severin şi retur au fost oprite, traficul feroviar fiind închis, ieri, între localităţile mehedinţene Prunişor şi Igiroasa, călătorii fiind preluaţi de autocare, potrivit unei informări a CFR Călători. Potrivit autorităţilor locale, citate de Mediafax, între cele două localități, viitura a rupt terasamentul de cale ferată pe o distanţă de 300 de metri. În aceste condiții, zeci de călători care circulau duminică dimineaţă cu trenul InterRegio pe direcţia Timişoara Nord – Bucureşti Nord au aşteptat zeci de minute în apropiere de Prunişor un autocar care să îi transporte la trenul de legătură care să îi ducă la destinaţie.
În același context, șapte turiști care campaseră în apropierea pârâului Bândea, pe versantul argeşean al Masivului Făgăraș, au rămas blocați, ieri, după ce apele pârâului s-au umflat și au inundat zona în care aveau corturile. Salvamontiștii au intervenit și i-au ajutat pe turiști să ajungă la mașinile lor, toate cele șapte persoane fiind în siguranță și nimeni nefiind rănit.