21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPagubă de un milion de euro În bugetul AFDJ

Pagubă de un milion de euro În bugetul AFDJ

Un caz în care Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi a fost păgubită de incompetenţa propriilor directori, nu a fost uitat de conducerea  Ministerului Transporturilor, care le cere celor de la AFDJ să recupereze daunele înregistrate de companie.

În raportul nr 25.034/04.07.2011, al Direcţiei de Control din Ministerul Transporturilor, este impusă o astfel de măsură: „Conducerea executivă a AFDJ va lua toate măsurile legale necesare pentru recuperarea utilajului Draga Maritimă 1367 de la SC Servanaval SA Brăila şi SC Pravien SRL Tulcea. Eventualele cheltuieli suportate de regie vor fi recuperate de la SC Starboard SRL”. Cazul datează din 2005, când directorul general de atunci, Mihai Ochialbescu, şi şeful Direcţiei Căi Navigabile, Florin Uzumtoma, actualul director al AFDJ, au încheiat cu Starboard SRL Galaţi, contractul 109/17.11.2005, prin care puneau la dispoziţia SRL-ului nave şi echipaje cu care să facă dragaje în Marea Neagră.

Era un contract ciudat, pentru că Starboard SRL avea ca obiect de activitate „reparaţii autovehicule” şi un service auto nu are oameni cu experienţă pentru dragaje. Directorii AFDJ au pus la dispoziţia Starboard SRL, pentru 3 ani, Draga Maritimă 1367 şi şalandele Iglicioara 2 şi Midia 17 şi echipajele acestor nave, pentru ca Starbord să facă, cu navele şi oamenii AFDJ, dragaje în preajma coastelor Turciei, pentru Fora Group Denizcilik LTD. SRL-ul se obliga să plătească 5.980 euro/lună pentru dragă, 4.104 euro/lună pentru şalande şi să plătească salariile angajaţilor detaşaţi de AFDJ, carburanţii şi întreţinerea navelor.

Contractul a eşuat pentru că Starboard nu a plătit nici chiriile navelor, nici salariile navigatorilor. AFDJ a cheltuit 58.000 lei pe salariile, hrana navigatorilor şi impozite. Alte pagube au fost înregistrate prin faptul că Draga 1367 a trebuit să intre în reparaţii, lucrările fiind efectuate de SC Servanaval SA Brăila şi SC Pravien SRL Tulcea. Reparaţiile trebuiau achitate de Starboard SRL care nu a făcut acest lucru. De atunci, o parte din piesele Drăgii 1367 sunt sechestrate la cele două societăţi de reparaţii. Cele două firme au anunţat AFDJ că vor vinde piesele la fier vechi, pentru a-şi recupera banii.

Noncombat?

Între timp, unul din semnatarii contractelor cu Starboard, Florin Uzumtoma, a devenit director general al AFDJ. La presiunile Curţii de Conturi, a deschis două acţiuni în instanţă împotriva Starboard pe 01.03.2010, dar pe 07.05.2010 le-a anulat prin neplata de către AFDJ a taxei de timbru. Directorul Uzumtoma ne-a declarat că nu a timbrat acţiunile, pentru că între timp a deschis altă acţiune, la Tribunalul Constanţa. Dar în dosarul 2.408/118/2010, directorul Florin Uzumtoma cerea plata contractului şi a unor penalităţi, nu plata daunelor totale, care erau de aproximativ 500.000 euro. Magistraţii din Constanţa au obligat Starboard să plătească AFDJ suma de 243.000 lei, adică vreo 40.000 euro. E o victorie „pe hârtie” pentru AFDJ, pentru că între timp SRL-ul a intrat în lichidare. Prin 2007-2008, Starboard SRL avea în conturile bancare aproape două milioane euro, dar directorii AFDJ au aşteptat, se pare, momentul în care firma avea să fie falită.   

Directorii AFDJ, insistenţi în luat „ţepe”

Pe 21.06.2006, Ochialbescu şi Uzumtoma au mai încheiat un contract cu patronul Starboard SRL, Silviu Tofan, închiriindu-i draga „Dunărea”, pentru dragaje în portul Icdas, din Turcia. Contractul era de 390.000 dolari plus TVA, dar AFDJ a primit doar cecuri fără acoperire.

Cele mai citite

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

Soarele, partener de afaceri: A demarat Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice

Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei. Fondurile alocate primei etape a programului, pentru...

Creșterea cererii pentru vacanțe exotice în rândul turiștilor români. Destinațiile aflate în topul preferințelor

Thailanda, Zanzibar, Maldive și Republica Dominicană devin din ce în ce mai populare în rândul turiștilor români, având în vedere că cererea pentru vacanțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă