Animalele domestice din gospodariile localnicilor ori cele salbatice din padurile din Lunca Siretului au avut de suferit la fel ca si oamenii din cauza recentelor inundatii ce au afectat zona. Multe dintre ele au reusit sa se salveze din calea viiturii, altele au fost salvate de sateni sau de echipele de interventie, dar aproape 18.000 de vietati si-au gasit moartea in apele involburate ale Siretului. La Cosmesti Vale, in tot satul, am mai vazut doar doi caini care au supravietuit apelor revarsate.
17.760 de animale luate de ape
O parte din satenii din localitatile lovite de furia apelor au reusit sa-si salveze vietatile din ograda; asta s-a intamplat mai ales in satele de pe cursul inferior al Siretului, unde oamenii erau oarecum avizati asupra pericolului ca viitura sa le inunde gospodariile. Dar la Cosmesti Vale, primul sat lovit de furia apelor, si la Torcesti-Ivesti, unde apele au atins si adancimi de 3-4 metri, salvarea vietatilor nu a fost totdeauna posibila. Oficial sunt date disparute 17.760 de animale domestice, dar pentru o cat mai riguroasa evaluare a pagubelor inspectorii de la Directia Sanitar-Veterinara Galati au comparat declaratiile satenilor cu Registrul Agricol si evidentele medicilor veterinari concesionari din comune. Cum multi tarani evita sa declare toate animalele din ograda, este de presupus ca numarul animalelor inecate in apele Siretului este mai mare. Statistica oficiala consemneaza disparitia a 17.510 pasari de curte, 122 de purcei si 68 de iepuri. Dar apele au luat si pasarile exotice din crescatoria lui Dumitru Dima, din Ivesti, in care omul investise 10 miliarde in ultimii 5 ani. A fost luati de ape 59 de struti, peste 180 de fazani, 11 pauni si peste 40 de potarnichi. Dupa ce apele s-au retras au mai fost gasite numai trupurile a 1.494 de caini, pasari, cai, bovine, capre si oi.
Cosmesti Vale, sat fara caini
La cateva ore dupa retragerea apelor am vazut la Cosmesti Vale o scena care ne-a impresionat. In podul uneia dintre casele daramate de ape se afla un caine care supravietuise acolo dezastrului. Stapanii fusesera salvati cu elicopterul si nu au avut cum sa-si salveze si cainele, dar inainte de a pleca au rupt o scandura a podului, o „fereastra” la care acum cainele astepta intoarcerea stapanilor. Zilele trecute, cand am revenit la Cosmesti Vale, am vazut in intregul sat doar caini, unul dintre ei fiind „eroul” care supravietuise dezastrului la „fereastra” din pod.
Caprioarele, alungate de potop
In bilantul sumbru al inundatiilor, statisticile consemneaza si moartea a cel putin 15 caprioare, carora le-au fost gasite trupurile dupa retragerea apelor. Membrii echipelor de salvare ne-au relatat ca in multe din zonele atacate de viitura au vazut turme de caprioare si mistreti care incercau sa se salveze pe coline. In zona Namoloasei, dupa retragerea apelor au fost descoperite trupurile a zeci de bursuci inecati de ape iar la Branistea, cand apele au depasit carosabilul DN25 si au inundat terenul din dreapta soselei, sute de cartite si-au parasit barlogurile, refugiindu-se in zona neinundata.
Berzele au luat cu asalt izlazul de la Tudor Vladimirescu
In aceste zile pe campurile dintre Tudor Vladimirescu si Hanu Conachi, pe care apele inca mai balteau, am vazut o priveliste rar intalnita. Sute de berze, unele venite probabil de la mare departare, luasera cu asalt baltile, „pescuind” obletii adusi de Siret pe izlazul din marginea satului.