6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialPacienţii, cobaii sistemului sanitar

Pacienţii, cobaii sistemului sanitar

Şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie 2 din cadrul Maternităţii Oradea, Doru Crăiuţ, este anchetat de Colegiul Medicilor din România (CMR) după ce ar fi făcut operaţii laparoscopice fără a avea competenţa şi studii clinice pentru testarea de medicamente fără dovada consimţământului informat al pacientelor.

„Am primit săptămâna trecută confirmarea că o comisie de la Bucureşti a Colegiului a început ancheta în cazul doctorului Doru Crăiuţ, ca urmare a sesizării pe care am înregistrat-o oficial în primăvară”, a declarat Gavril Grebenişan, fost manager al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie, în prezent manager al Spitalului Judeţean, în care a fost încorporată Maternitatea.

Care sunt acuzele concrete

Grebenişan susţine că doctorul Doru Crăiuţ a încălcat articolele 22, 23 şi 29 din Codul profesiei de medic, conform cărora un medic „poate executa o activitate medicală doar dacă are pregătire şi practică suficiente pentru aceasta”, că „poate utiliza numai aparatură autorizată şi pentru mânuirea căreia are pregătire”, iar „dacă are activităţi în învăţământ răspunde în respectarea Codului de cei pe care îi are în îndrumare”. „Or domnul doctor Crăiuţ a folosit doar pentru sine un laparoscop donat Maternităţii de către Universitatea din Oradea şi a efectuat operaţii cu acel laparoscop, fără să deţină niciun certificat de competenţe în chirurgia laparoscopică”, a declarat Grebenişan.

Un alt motiv pentru care conducerea Maternităţii orădene a solicitat anchetarea doctorului Doru Crăiuţ este faptul că acesta a efectuat studii clinice, pentru testarea pe paciente a unor medicamente încă nelansate pe piaţă, pe paciente internate, fără a le spune acestora care sunt riscurile administrării. „Când am descoperit, din întâmplare, că doctorul Crăiuţ a efectuat studii clinice şi i-am cerut un raport asupra acestora, dumnealui nu a putut să ne prezinte nici consimţământul informat al pacientelor, nici contractul care trebuia să existe între compania farmaceutică şi spital, nici dovada virării sumelor cuvenite spitalului aferente acestor studii”, a declarat managerul Gavril Grebenişan.

În concediu fără plată

Doru Crăiuţ este în concediu fără plată pentru şase luni, după un concediu medical şi medical, după un concediu de odihnă. Doru Crăiuţ a fost director general al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie în perioada 2001-2002, şi a fost demis de către ministrul de atunci al Sănătăţii Daniela Bartoş, după o anchetă în care a apărut responsabilitatea sa în decesul a peste 20 de nou-născuţi la Maternitatea orădeană. Ulterior, el a devenit şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie 2 din cadrul maternităţii. Doru Crăiuţ a avut probleme de ordin legal şi înainte de 1989, când a fost arestat de fosta Miliţie în 1986, sub acuzaţia de contrabandă şi deţinere de valută, deoarece comercializa pe piaţa neagră aparatură electrocasnică primită de la rudele sale din SUA.

Cele mai citite

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...
Ultima oră
Pe aceeași temă