14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialPacea din Siria este încă departe, deși SUA și Rusia au ajuns...

Pacea din Siria este încă departe, deși SUA și Rusia au ajuns la o înțelegere

După săptămâni de discuţii la Geneva, SUA şi Rusia au căzut de acord asupra unei încetări a focului de 48 ore, care urma să intre în vigoare ieri seară, după zile de raiduri aeriene şi bombardamente cu multiple victime civile.

Anunţarea acestui nou acord negociat de Moscova şi Wa­shington, care susţin regimul şi, respectiv, opoziţia siriană, intervine în momentul în care insurgenţii sunt în dificultate în teren după ce au pierdut ultima bătălie din Alep. Tentativa de stopare a violenţelor este ultima dintr-un lung şir şi coincide cu Aid el-Adha, marea sărbătoare musulmană a sacrificiului.

Regimul lui Bashar al-Assad şi aliaţii acestuia (Iranul şi ­Hezbollahul libanez) au afirmat că vor respecta acordul ruso-american care, potrivit emisarului american pentru Siria, Michael Ratney, este prevăzut a dura 48 de ore. Dacă este respectat, ar putea fi prelungit cu încă 48 de ore, după cum a precizat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, care a negociat acordul cu omologul său american, John Kerry.

Firesc, circumspecţia persistă după eşecul tuturor iniţiativelor diplomatice din ultimii cinci ani şi jumătate pentru stoparea unui conflict care a făcut până acum 290.000 de morţi, a provocat exo­dul a milioane de sirieni şi a favorizat ascensiunea grupului jihadist ISIS, responsabil de atentate sângeroase, în special în Occident. Dacă opoziţia şi diferitele grupuri rebele nu au reacţionat încă oficial, influentul grup Ahrar al-Cham a respins acordul, estimând că nu va face decât să „întărească” regimul de la Damasc. Ali El-Omar, adjunctul comandantului gene­ral al grupului, declara într-un discurs cu ocazia sărbătorii Aid el-Adha că „acordul ruso-ame­rican spulberă toate sacrificiile şi câştigurile poporului nostru revoltat, nu contribuie decât la întărirea regimului şi la încercuirea militară a revoluţiei”.

Responsabilii miliţiei sala­fiste au respins şi al doilea capitol al textului, potrivit căruia Wa­shingtonul va trebui să convingă rebelii moderaţi să se disocieze de aliatul lor jihadist de talie, Front Fatah Al-Cham, ex-Front Al-Nosra în provinciile Alep şi Idlib. Condiţia este una din principalele obstacole în aplicarea acordului. În toate bătăliile contra regimului Assad, rebelii contează pe ajutorul acestei mişcări, bine organizată.

Raidurile aeriene şi bombardamentele au continuat duminică în Siria, pe toate fronturile înaintea intrării în vigoare a acordului. Aviaţia regimului a bombardat poziţiile părţii rebele asediate la est de Alep, şase civili fiind ucişi şi alţi 30 răniţi. Locuitorii cartierelor rebele, unde trăiesc circa 250.000 de persoane, nu au prea mari speranţe. Sâmbătă, lovituri aeriene ale unor avioane neidentificate au ucis cel puţin 62 de persoane, din care 13 copii, în oraşul rebel Idleb (nord-vest) la o oră la care localnicii făceau cumpărături pentru celebrarea Aid el-Adha, potrivit Organizaţiei siriene pentru drepturile omului, OSDH.

Importanţa noului acord rezidă în faptul că, dacă va fi respectat  şapte zile, ruşii şi americanii vor crea un „centru comun” pentru coordonarea loviturilor aeriene contra principalelor grupări jihadiste în Siria.

Atacuri chimice

Săptămâna trecută, elicopterele regimului Assad au aruncat barili de explozibili asupra Sukkari, un cartier din Alep controlat de opoziţie,  fiind semnalate zeci de cazuri de sufocare. Militanţii Aleppo Media Center, asociaţie anti-regim, au acuzat pe Twitter forţele guvernamentale că au atacat Sukkari cu clor.

La finele lunii august, anche­tatorii ONU au concluzionat că elicoptere militare siriene au răspândit gaz cu clor asupra a cel puţin două localităţi din privincia Idleb, în nord-vestul Siriei, şi gaz iritant în provincia Alep. Aliat al regimului, Rusia a declarat că are dubii asupra concluziilor raportului de anchetă al ONU.   

Cele mai citite

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă