» Omul de afaceri Costica Constanda si sotia, alaturi de o firma elena careia i-a vandut o parte din teren, vor sa construiasca, pe o suprafata de 2,8 hectare din Satul Francez, un ansamblu cu o inaltime maxima de opt etaje.
» Membrii mai multor ONG-uri bucurestene s-au sesizat si au declarat ca nu vor permite ca acest proiect sa se realizeze in forma propusa.
Potrivit unui proiect aflat in dezbatere pana pe data de 5 august a.c. pe site-ul Primariei Capitalei (www.pmb.ro), beneficiarii proiectului de pe soseaua Nordului 114-140 vor sa construiasca un ansamblu de locuinte, servicii, alimentatie publica, hotel si birouri. De altfel, inca de la preluarea terenului din Satul Francez, la schimb cu cel din Parcul Bordei, Costica Constanda a anuntat ca vrea sa darame constructiile existente acolo pentru a ridica altele noi, mai moderne.
"Voi plati Primariei Capitalei, care este proprietarul caselor, 6,4 milioane euro. Vreau sa le daram pentru a ridica acolo constructii moderne. Actualele locuinte au fost zidite inca de la inceputul anilor ’90 si sunt prost construite, din materiale de slaba calitate. Nu locuintele sunt valoroase acolo, ci zona", declara Constanda in martie anul trecut.
Ansamblul care va fi construit in Satul Francez are o inaltime permisa de 28 de metri (opt etaje), in conditiile in care indicatorii urbanistici prevedeau P±5E. De asemenea, se pune problema spatiului verde, in conditiile in care terenul se afla pe spatiu verde.
"Vom aduce modificari acestei propuneri, nu se poate sa ramana asa. Proiectul se construieste pe parcul ansamblului Satul Francez. Procentul de spatii verzi a fost avizat la 27%, mult prea putin daca tinem cont de faptul ca acela este spatiu verde in prezent. Satul Francez se afla pe fosta pepiniera a Bucurestiului, POT-ul (n.r. – procentul de ocupare a terenului) este extraordinar de mare, de aproximativ 60%, adica dublu fata de cat este permis in acea zona. Inaltimea maxima a zonei era, la actualele constructii, de doua etaje. Este mult prea mult. Ecocivica va aduce completari pe marginea proiectului. De altfel, fiecare ONG in numele lui va actiona pe aceasta tema", ne-a declarat dl Dan Trifu, vicepresedintele Ecocivica.
ONG-urile bucurestene se bazeaza si pe pactul semnat cu alianta nou- formata in Consiliul Capitalei, care stipuleaza ca parlamentarii PSD Bucuresti sa initieze mai multe legi, printre care si pe cea de interzicere a constructiilor pe spatiile verzi.
Vanzare de succes
Numele lui Costica Constanda sau, mai bine zis, afacerile sale cu terenuri au tinut prima pagina a ziarelor vreme indelungata. Scandalul a inceput cu Parcul Bordei, unde omul de afaceri a obtinut in 2003, de la primarul de atunci Traian Basescu, o suprafata de 33.000 de metri patrati, in schimbul altora mai mici din Satul Francez. Pe acel teren, Constanda a vrut sa construiasca hoteluri si birouri pe 33% din suprafata parcului. Dupa numeroase negocieri, primaria a propus la schimb cu Parcul Bordei o suprafata aproximativ egala din Satul Francez. Desi anuntase ca vrea sa darame tot pentru a construi cladiri moderne, in iulie anul trecut omul de afaceri a vandut 1,6 hecare de teren firmei elene Raptis Kavouras, pentru 68 milioane de euro.
La momentul vanzarii, reprezentantii companiei grecesti au anuntat ca intentioneaza sa construiasca pe terenul cumparat un cartier de lux si, cel mai probabil, o galerie comerciala de lux. Directorul general al filialei romanesti a grecilor a estimat ca ansamblul va cuprinde aproximativ 350 de apartamente si ca lucrarile de constructie vor incepe anul acesta, urmand a dura in jur de trei ani. De anul trecut, nu s-a mai auzit nimic despre acest proiect pana la aparitia PUZ-ului pe site-ul primariei, numai ca beneficiari sunt si omul de afaceri si sotia sa, alaturi de compania greaca.
Surse din piata imobiliara spun ca vanzarea catre greci este o smecherie, mai ales daca avem in vedere ca, la momentul schimbului de terenuri, Constanda a spus ca nu poate da inapoi tot spatiul din Parcul Bordei, deoarece 4.600 de metri patrati au fost deja vanduti. Acest lucru nu a putut fi demonstrat nici de primarul de la acel moment Adriean Videanu, nici de altcineva, iar acele parcele pot deveni oricand santier, deoarece exista aprobat PUZ- ul care permite construirea.