Apa din fantanile judetului Neamt nu este potabila in procent de 48%, conform rezultatelor analizelor chimice efectuate de angajatii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Neamt pe probe de apa prelevata din fantani. Consumarea apei din aceste fantani reprezinta un pericol pentru sanatatea populatiei.
Dupa aparitia, in primul trimestru al anului, a mai multor cazuri de imbolnavire in diverse zone rurale ale judetului, chimistii DSP Neamt au prelevat 144 probe de apa, efectuand 1.651 de determinari fizico-chimice si bacteriologice. In cazul a 48% din probe, rezultatele obtinute au indicat ca apa provenita din respectivele surse nu se inscrie in parametrii de potabilitate prevazuti de normele in vigoare. Mai exact, analizele au scos la iveala concentratii in exces de nitrati, precum si incarcaturi bacteriologice ridicate de tipul streptococilor, germenilor etc. „Pentru a preintampina imbolnavirea populatiei, noi am facut diverse recomandari privind igienizarea fantanilor, asanarea lor acolo unde se impune, acoperirea cu capace.”
Latrina din curte sau Evul Mediu otravitor
„In multe dintre cazuri, continutul crescut de nitrati si de bacterii a fost provocat de faptul ca WC-urile au fost amplasate in amonte de case, ceea ce este total neindicat, din cauza ca riscul de infestare a panzei freatice este major. De aceea, oamenilor li s-a recomandat sa schimbe amplasamentele acestora. Acolo unde s-au constatat depasiri ale concentratiei de nitriti, am recomandat populatiei sa nu consume apa din fantanile contaminate, ci sa schimbe sursele, deoarece acesti compusi chimici nu se distrug prin fierbere. Practic, in mai toate comunele judetului sunt fantani cu apa nepotabila”, a declarat doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicina Preventiva Neamt.