11.4 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSpecialOstermarkt în Bistriţa

Ostermarkt în Bistriţa

La manifestare vor participa zeci de meşteri populari din toată ţara. Târgul de Paşte al saşilor bistriţeni, organizat, anul acesta, sâmbătă, înainte de Florii, costă peste 40.000 de lei, bani obţinuţi integral din sponsorizări de organizatorul evenimentului, Forumul Democrat al Germanilor din România, filiala Bistriţa-Năsăud. Târgul, care va reuni între 30 şi 40 de meşteri populari din toată ţara şi mai multe formaţii artistice, le va oferi posibilitatea celor interesaţi să-şi cumpere produse tradiţionale pascale, dar şi obiecte de artizanat, să asculte muzică germană, maghiară şi românească şi să se bucure de atmosfera burgului săsesc de altădată, reconstituită cu această ocazie.

„Dacă la început târgul era organizat pentru comu­nitatea germană, de câţiva ani i-am dat o nuanţă in­ teret­nică. Avem invita­te formaţii artistice din Sighişoara, Sibiu, Mediaş, chiar şi din Bacău vine o formaţie care va cânta. Am încercat să aducem formaţii artistice maghiare şi româneşti.

Anul acesta, în premieră, aducem la târg o formaţie din Telciu care vine cu aceste frumoase costume populare româneşti cu pene de păun”, a declarat Toma Hartig de la Forumul Democrat al Germanilor din România, organizatorul evenimentului. 

Hartig a spus că în săp­ tă­mâna premergătoare Paş­te­lui, de la Florii până la Paşte, saşii de odinioară îşi cumpărau cadouri, se vizitau între ei, şi tot în perioada respectivă exista obiceiul să se organizeze un târg. Târgul era era ţinut în Complexul Sugălete şi se vindeau şi cereale şi multe altele. Acum însă meşteşugarii invitaţi vin cu artizanat, ouă încondeiate din Bucovina, colaci secuieşti, iepuraşi de ciocolată şi multe altele. Din decor nu va lipsi nici copacul înflorit pe care se agaţă ouă şi care reprezintă una dintre cele mai vechi tradiţii pascale din Transilvania, adusă de saşii colonizaţi în Evul Mediu. 

Flori lângă calorifer

„De o săptămână, am luat nişte crengi de la un arbust ornamental care, în mod normal, înfloreşte galben şi le-am forţat să înflorească punându-le lângă calorifer, fiindcă iarna a fost foarte lungă şi nu a apucat să înflorească singur. Sper să-şi dea drumul şi să avem un copac frumos, aşa cum e tradiţia săsească. Pe scenă, de o parte şi de alta, va fi arbustul pe care se vor agăţa ouă încondeiate şi iepuraşi”, a mai spus Hartig. Târgul de Paşte al saşilor va începe sâmbătă, la ora 13.00.

Cele mai citite

Hezbollah confirmă moartea lui Hashem Safieddine, succesor al lui Hassan Nasrallah

Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah confirmă miercuri moartea lui Hashem Safieddine, prezentat drept succesor al lui Hassan Nasrallah la conducerea mişcării proiraniene, după ce armata...

Polonia face investiții majore în bazele militare americane din țară

Polonia continuă să investească în bazele militare în care sunt dislocaţi militarii americani, plănuind ca, în 2025, să aloce 200 de milioane de dolari...

Cofetăria bugetului: De ce lipsește frișca de pe tortul Fiscului?

România are cele mai mici încasări din TVA, deși taxele nu sunt mici. De ce? Evaziunea fiscală e la bază. Diferenţa dintre ce se...
Ultima oră
Pe aceeași temă