16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecial"Oscarurile" producatorilor romani

„Oscarurile” producatorilor romani

Ajuns la a treia editie, Festivalul International al Producatorilor de Film incepe astazi la Mamaia si aduce in avanpremiera ultimele filme ale lui Tarantino.

De trei ani litoralul romanesc are si el un festival de film. No-rocosii care se vor afla la Mamaia sau la Constanta in aceasta perioada (14-20 iulie) vor putea urmari documentare, filme de fictiune, scurtmetraje si o gala de premiere cu nu mai putin de patru sectiuni – lungmetraj, scurtmetraj, productii de televiziune si scoli de film. Care e legatura dintre toate aceste sectiuni care la prima vedere nu se leaga? Raspunsul e simplu: eminenta financiara din spate. Altfel spus, IPIFF, Festivalul International al Producatorilor de Film Independenti, este primul festival international de film din Europa si din Romania dedicat producatorilor de film. Astfel de festivaluri exista in spatiul american, insa elitista Europa nu are unul de acest gen, cu exceptia IPIFF, care abordeaza fenomenul cinematografic mutand accentul pe un element mai putin discutat in mod obisnuit, dar absolut esential – productia de film si oamenii angrenati in aceasta meserie. Benoit Gimisty, secretar al  FIAPF (Fedération International des Associations de Producteurs de Films), a salutat aparitia acestui festival: "Dupa cum stiti, FIAPF conduce o actiune hotarata in vederea aprofundarii legaturii dintre producatorii de film si festivalurile internationale, sistemul de acordare de acreditari la acestea fiind principalul mijloc de actiune. Ne bucuram de nasterea IPIFF, primul festival international din Romania axat pe munca producatorilor".

Panorama filmului romanesc si blockbuster-uri americane
Festivalul pune un puternic accent pe productia nationala de film, invitand in sectiunea Panorama filmului romanesc toate peliculele care au avut premiera intre iulie 2007 si iulie 2008. Pe langa acestea, spectatorii vor putea urmari filmele din competitie si avanpremiere. Festivalul este completat de o serie de evenimente. In seara Tarantino&Rodriguez va avea loc prezentarea in premiera exceptionala in Romania a celor doua filme din seria "Grindhouse" ("Planet Terror/Planeta terorii" si  "Death Proof/Masina mortii"); primul (regizat de Tarantino) povesteste cum Mike, fost cascador la Hollywood pentru curse de masini, isi alege victime femei pe care le urmareste si le ucide cu masina mortii; al doilea (apartinand lui Robert Rodriguez) este o fictiune de tip thriller care urmareste cum oamenii sunt transformati in zombie in urma unui accident de la o baza militara indepartata din Texas.

 

Un alt blockbuster prezentat in avampremiera este "Gone baby, gone" al regizorului-actor Ben Affleck: cand Amanda, de 4 ani, dispare de acasa si politia nu reuseste s-o gaseasca, matusa fetitei angajeaza doi detectivi s-o gaseasca. Zilnic vor fi conferinte de presa (intalniri intre realizatorii filmelor prezentate in seara precedenta si ziaristi si critici), Clubul Criticii –  "Fata in fata" (intlanire-dezbatere a unora dintre cei mai activi critici de film cu realizatorii, avand ca tema  productia de film romanesc). De asemenea, IPIFF va prilejui prima intalnire la nivel national a Patronatului Societatilor de Productie din Cinematografie si Televiziune. Patronatul va evalua situatia industriei  de film si impactul ei pe o piata in formare.  La intalnire va participa si Giovanna Fumagalli, secretarul general al CEPI. (Coordination Européenne des Producteurs Indépendants).

Vor fi invitati, de asemenea,  producatorii si realizatorii celor mai importante festivaluri de film din tara: TIFF, ANONIMUL, DAKINO, ASTRA, CINEMAIUBIT, NEXT, ALTER-NATIVE. Un prilej de a configura intr-un mod armonios prezenta si contributia specifica a fiecarei manifestari in parte. Festivalul este structurat pe mai multe sectiuni dupa cum urmeaza:  Competitie,  Panorama filmului romanesc (Galele filmului romanesc),   Avanpremiere si  Training. Vizionarile filmelor vor avea loc zilnic la Cityplex Tomis Mall  si Gradina de Vara din Mamaia.

Festivalul se deschide cu "Restul e tacere"
Deschiderea oficiala va avea loc azi, la ora 19.00, cu filmul lui Nae Caranfil "Restul e tacere", in productia lui Cristian Comeaga. Filmul este ales simbolic pentru accest eveniment intrucat povesteste isoria realizarii unui film – pelicula lui Caranfil relateaza intr-o maniera relaxata, semifictionala istoria realizarii filmului "Independenta Romaniei". Intre 1911 si 1912 regizorul Grigore Brezeanu si bogatasul Leon Popescu au realizat impreuna un film de doua ore in care au incercat sa dea o versiune cinematografica a adevaratelor evenimente din 1877.  
Festivalul beneficiaza de prezenta in competitie a catorva titluri mari: "My Blueberry nights", ultimul film al lui Won Kar Wai, concurent al lui Mungiu la Cannes; "No Country for Old Men" al fratilor Coen, alt ilustru concurent al lui Mungiu; ultimul film al lui Paul Thomas Anderson "There will be blood", o poveste despre visul american la inceputul secolului XX, urmarind ascensiunea prospectorului Daniel Plainview, care da lovitura vietii gasind petrol. "Remuscare" de Joe Wright se anunta un film promitator, fiind realizat pe baza romanului omonim scris de Ian McEwan. Un film care va atrage publicul se anunta "La Mome" de Olivier Dahan, despre viata lui Edith Piaf, intr-o viziune lirica, acronologica.

Avanpremierele cuprind in special productii romanesti. "Blocul Mociornita" este un documentar realizat de cantaretul si omul de teatru Tudor Chirila despre un bloc de locuinte din centrul istoric al Bucurestiului. Aici locuiesc persoane defavorizate ce alcatuiesc o fauna umana incredibila, traind la marginea omenescului. "Migratorii", produs si regizat de Ana Maria Cala, relateaza despre romanii care au emigrat sau lucreaza in strainatate in cautarea unei vieti mai bune. "Intalniri incrucisate" este un film de fictiune, regizat de Anca Damian, care leaga trei povesti diferite, desfasurate pe parcursul a doua zile. Destinele personajelor se leaga, iar  unele le afecteaza pe celelalte; cele trei povesti nu sunt unite doar de personaje, ci si de prezenta aceleiasi teme in registre diferite. "Elevator", alt film de fictiune (George Dorobantu), prezinta cum doi baieti si o fata, liceeni cu toti, se ascund intr-o fabrica parasita de  la marginea orasului, dar acolo cad intr-o capcana pe care si-au intins-o singuri si raman blocati in liftul de marfa, insa nu e nimeni sa-i auda.

 

"Tache" (Igor Coblileanski) se anunta insa un film interesant: un gropar de la Cimitirul "Odihna tuturor", care s-a confruntat zi de zi cu moartea, afla ca i se apropie sfarsitul. "Idiotii" este un film despre traficul de organe realizat de un cuplu aparent inofensiv, Zizi si Mishel: doi prieteni de-ai lor le rapesc pe victime si cineva ancheteaza cazul. "Calatoria lui Gruber" (Radu Gabrea) este un film despre scriitorul mussolinian Curzio Malaparte, care, ajuns in Iasi, se vede obligat sa caute un medic alergolog evreu, disparut insa din oras. In sectiunea Panorama filmului romanesc, spectatorii pot vedea mai multe pelicule, din care mentionam: "Un acoperis deasupra capului" (Adrian Palos) – decizia spitalului de boli neuropsihiatrice de a da drumul pacientilor arunca doua paciente intr-o casa fara acoperis din Delta Dunarii; filmul lui Daneliuc "Legiunea straina", despre trei baieti moldoveni care decid sa se inroleze in Legiunea straina, iar interlopul satului, interpretat de Rica Raducanu, ii ajuta;  pentru caracterul lui exotic merita mentionat "Poveste de cartier" (Theodor Halaicu Nicon), un film cu dragoste, mafie, batai, beneficiind de prestatia actoriceasca a lui Sorin Copilul de Aur. In sectiunea documentare interesant se anunta "Luni" (Marian Crisan), care prezinta o zi din viata lui sisu, fost membru al trupei "La familia", condamnat in doua randuri pentru trafic si consum de droguri. 

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă