30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialOsama Bin Laden era bun şi tandru, spune noul lider al-Qaeda

Osama Bin Laden era bun şi tandru, spune noul lider al-Qaeda

Osama Bin Laden a fost descris ca fiind “bun” şi “tandru” într-un discurs video realizat de noul lider al-Qaeda, relatează BBC.

Ayman al-Zawahiri, care a ajuns la conducerea organizaţiei teroriste după ce Osama Bin Laden a fost ucis, a declarat că fostul lider era un om sensibil. Filmul, intitulat “Zile alături de imam: Partea I”, durează aproximativ 30 de minute şi a fost postat pe site-urile despre jihad.

Zawahiri a declarat că a realizat filmul pentru a povesti oamenilor despre „latura umană” a lui Bin Laden şi despre loialitatea sa. „Oamenii nu ştiu că acest om era tandru, blând, rafinat, chiar şi atunci când viaţa era grea”, a spus Zawahiri, care purta o haină albă şi turban, în faţa unei cortine verzi. „Nu am cunoscut niciodată un om ca el”.

Reacţii înduioşătoare

Zawahiri, care l-a cunoscut pe Bin Laden în Pakistan la mijlocul anilor ’80, când ambii îi sprijineau pe luptătorii împotriva forţelor ruseşti din Afganistan, a descris timpul petrecut alături de fostul lider al-Qaeda ca fiind „o onoare”.

El şi-a amintit despre reacţia lui Bin Laden atunci când a aflat că mai mulţi membri ai familiei lui Zawahiri au fost ucişi. Cu lacrimi în ochi, Bin Laden a mers la el şi l-a îmbrăţişat.

Educaţia copiilor, o prioritate

Bin Laden a fost devotat copiilor săi, asigurându-se că primesc cea mai bună educaţie, în ciuda faptului că se mutau deseori din loc în loc. „Toţi cei apropiaţi au observat educaţia de cea mai înaltă calitate a copiilor săi”, a spus Zawahiri, adăugând că Bin laden a angajat un profesor care îi ameninţa pe copii cu un băţ dacă aceştia nu învăţau Coranul.

Loialitate pentru ucigaşii de la 11 septembrie

Bin Laden nu a dorit ca cei care au condus atacurile de la 11 septembrie (în urma cărora au fost ucişi peste 3000 de oameni) să fie uitaţi. „El îşi amintea cu bunătate şi recunoştinţă de cei 19 fraţi care au atacat idolul epocii noastre, America”, a spus Zawahiri. „Îşi amintea de aceşti fraţi cu o loialitate extremă”.

La un moment dat, când cei doi se ascundeau în munţii din Tora Bora, Bin Laden a scris certificate de deces pentru fiecare dintre terorişti, temându-se că va fi ucis şi că „nimeni nu-şi va aminti de eroii martiri”.

Analiştii au sugerat că Zawahiri a ţinut acest discurs despre fostul lider al organizaţiei teroriste al-Qaeda pentru a încerca să-şi sporească popularitatea în rândul membrilor organizaţiei, subliniind apropierea sa cu fostul lider carismatic al puternicii grupări teroriste.

Cele mai citite

Iohannis, mesaj de Ziua Drapelului Național

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj de Ziua Drapelului Naţional, context în care a subliniat apartenenţa României la NATO, UE şi ONU şi...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...
Ultima oră
Pe aceeași temă