7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialOrnamente periculoase in centrul municipiului Baia Mare

Ornamente periculoase in centrul municipiului Baia Mare

Cinci tone de "ornamente" de pe un bloc din centrul municipiului Baia Mare, montate pe vremea "arhitecturii stiintifice socialiste", vor fi demontate in aceasta saptamana pentru ca pun in pericol viata cetatenilor.
Blocul a fost construit in urma cu peste patru decenii, fiind situat pe strada Culturii nr. 1. Constructia este cunoscuta de baimareni sub denumirea "blocul OJT", pentru ca in pe-rioada antidecembrista la parterul cladirii functiona Oficiul Judetean pentru Tineret Maramures.
In prezent, imobilul este locuit de 32 de familii, care au reclamat, in re-petate randuri, starea tehnica deplorabila a blocului pe care constructorii o impopotonasera cu niste lamele imense din beton, care cantaresc aproximativ cinci tone toate la un loc. De-a lungul timpului, sase dintre cele cateva zeci de astfel de "placi ornamentale", fiecare cantarind 200 de kilograme, montate pe fatada blocului, s-au prabusit, iar celelalte pot oricand sa se prabuseasca peste trecatori.

Prefectul ia atitudine

Prefectul Bondi Gyongyike, sesizata de catre locatari de starea in care a ajuns cladirea din centrul municipiului, a convocat Comitetul de Urgenta pentru gasirea unei solutii de rezolvare imediata a problemei. Reprezentantul administratiei locale, viceprimarul Istvan Ludescher, a refuzat, insa, "incadrarea" sefei Prefecturii, sustinand ca nu este vorba despre o situatie de urgenta pentru ca "nu indeplineste elementele unui astfel de caz".

Decizia: demolarea

Dupa ce a acuzat ca va retrage autorizatiile de functionare a agentilor economici care functioneaza la parterul blocului respectiv daca nu "sprijina" proprietarii in rezolvarea problemei, viceprimarul a mentionat ca Primaria nu poate sa ajute decat cu utilaje, dupa care a plecat de la intalnirea cu prefectul.
Dupa ce membrii Comitetului de Urgenta au decis ca restaurarea "ornamentelor" nu este decat o solutie de moment (ca si celelalte propuneri: imprejmuirea zonei, constructia unui tunel etc.), s-a optat pentru demolarea lamelelor de beton. Pentru ca nu exista cadru legal ca municipalitatea sa suporte costul operatiunii, reprezentantii asociatiei de propietari, majoritatea pensionari, au mentionat ca se vor imprumuta pentru a achita costul lucrarii, iar patronii magazinelor au promis ca vor cotiza si ei o parte din lucrare.
Prefectul de Maramures a mai afirmat ca discutiile s-au finalizat pozitiv si ca, daca in aceasta saptamana conditiile meteorologice vor permite, firma "IMI" SA va efectua lucrarile de demontare ale lamelor. Totodata, reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii vor sprijini societatea de constructii pentru executarea lucrarilor in siguranta.
De asemenea, s-a stabilit ca asociatia de proprietari va solicita Primariei aprobarea pentru taierea unui copac din spatele blocului, pentru a asigura accesul utilajelor. Dupa finalizarea lucrarilor, in zona urmeaza sa fie plantati alti arbori.

Cele mai citite

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Acord istoric în industria auto: Honda, Nissan și Mitsubishi își unesc forțele

Producătorii japonezi de automobile Honda și Nissan au anunțat intenția de a fuziona, formând astfel al treilea cel mai mare producător auto din lume,...

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă