15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecial"Orientul Hunedoara" isi va primi "fratii" dupa echinoctiul de toamna

„Orientul Hunedoara” isi va primi „fratii” dupa echinoctiul de toamna

Masonii din zona Hunedoarei si a Devei au infiintat o noua loja, arondata la Marea Loja Nationala din Romania (MLNR), condusa de marele maestru Eugen Ovidiu Chirovici (secretar de stat in Guvernul Calin Popescu Tariceanu), care pentru a functiona trebuie sa primeasca avizul MLNR pana in 23 septembrie, la echinoctiul de toamna, cand „fratii” din tara isi reincep intrunirile.
Prezent la Petrosani pentru a-si lansa ultimul volum de proza, Eugen Ovidiu Chirovici a confirmat faptul ca Loja de la Hunedoara, denumita „Orientul Hunedoara”, va primi aprobarea necesara, insa a spus ca nu cunoaste speta, iar vizita lui in judet nu are nici o legatura cu noua structura masonica.
In Hunedoara vor functiona, dupa deschiderea oficiala a Lojii „Orientul Hunedoara”, doua loji regulare, aflate sub obedienta MLNR, prima de acest fel functionand de ani de zile la Petrila, in cadrul unui club privat, „Medom”. In judet sunt, conform informatiilor noastre, circa 100 de masoni, de diverse ranguri, iar in tara functioneaza aproximativ 200 de ateliere recunoscute de MLNR.
In ultima perioada, la nivel national, cel putin 100 de persoane au fost excluse din Marea Loja Nationala din Romania, din cauza nerespectarii legilor tarii sau din varii motive.

Asociatia fostilor zidari liberi

Francmasoneria, sau masoneria, cum mai este cunoscuta, este una dintre cele mai vechi societati fraternale din lume, numele sau insemnand, de fapt, o asociatie a zidarilor (masoni) liberi. In Evul Mediu, adjectivul „franc” desemna pe cineva scutit de darile feudale, iar pentru ca erau constructori de zidiri sfinte, acestia aveau o situatie privilegiata.
Societatea masonica a avut trei grade, respectiv ucenic, calfa si maestru, care au ramas pana in prezent primele trei grade ale tuturor riturilor masonice, care alcatuiesc Masoneria Albastra. In Romania, miscarea masonica reunita in MLNR este condusa de Marele Maestru Eugen Ovidiu Chirovici, Marea Loja primind in 2004 din partea Cabinetului Nastase statutul de „asociatie de utilitate publica”.
Criteriile de admitere in francmasonerie sunt credinta in divinitate, denumita „Marele Arhitect al Universului”, si in nemurirea sufletului. Ordinul este deschis pentru barbatii de orice rasa sau religie, de buna reputatie si care indeplinesc conditia esentiala de admitere. Cele Trei Mari Principii ale Francmasoneriei sunt: iubirea fraterna, intrajutorarea si adevarul, iar masoneria cere fiecarui membru sa respecte cu strictete legile tarii in care activeaza, in caz contrar persoana respectiva fiind exclusa din ordin, respectiv „trecuta in adormire”.
In Romania, miscarea masonica a implinit 126 de ani de activitate, dar in timpul regimului comunist ordinul a fost interzis.

Doua loji in judetul Hunedoara

Prima loja masonica din Hunedoara a luat fiinta cu cativa ani in urma, la Petrila, sub denumirea de „Orientul Petrila”, si functioneaza in cadrul unul club privat, „Medom”, fiind recunoscuta de MLNR. In aceasta loja au activat masonii din toate localitatile judetului, dar in acest an masonii de seama din zona Devei si a Hunedoarei au strans randurile si au infiintat o noua loja, cu sediul in municipiul Hunedoara, pe strada Mihai Viteazu, sub denumirea de „Orientul Hunedoara”.
Pentru a putea fi recunoscuta, Loja „Orientul Hunedoara” asteapta sa primeasca de la MLNR numarul si aprobarea, iar dupa echinoctiul de toamna, respectiv din 23 septembrie, isi va putea primi „fratii”. Marele Maestru al MLNR, Eugen Ovidiu Chirovici, a precizat la Petrosani ca nu exista nici un motiv pentru care loja sa nu primeasca avizul necesar, aceasta adaugandu-se, de altfel, celor 200 de ateliere care functioneaza in tara in obedienta MLNR.
„Probabil ca va primi aprobarea. Noi avem circa 200 de ateliere in obedienta Marii Loji Nationale din Romania, care este singura obedienta regulara. Mai exista cateva obediente nerecunoscute in strainatate, dar, sincer, nu cunosc aceasta speta. In general, procedurile sunt statutare, de constitutie si regulament, si nu exista nici un motiv pentru a nu primi aprobarea”, a adaugat acesta.

Faramitare masonica normala

Chirovici nu crede insa ca faramitarea miscarii masonice din judetul Hunedoara sau din tara are legatura cu curentul de sciziune care si-a facut numerosi adepti la nivel mondial si considera ca, de fapt, este vorba mai mult despre o confuzie aparuta intre masoneria regulara, recunoscuta, si cea iregulara, nerecunoscuta.
„Nu are legatura. Exista o confuzie, ca terminologie exista masoneria regulara si exista ceea ce se numeste masonerie iregulara, nerecunoscuta ca atare si care profita de dreptul constitutional de libera asociere. Nu exista un copyright la nivel international legat de denumirea masonica. Asa se intampla in toate tarile. Exista o Mare Loja Regulara, care intretine echivalentul relatiilor diplomatice la nivel de state, si exista asociatii sau mari loji care se numesc salbatice sau iregulare, ce nu sunt recunoscute ca atare, dar a caror existenta, din punct de vedere juridic, functioneaza”, a mai spus Chirovici.
Secretarul de stat-sef al masoneriei din Romania este de parere ca acest aspect nu reprezinta o problema din punctul de vedere al masonilor recunoscuti pe plan mondial, dar problema apare in momentul in care opinia publica face confuzie intre cele doua grupari: „Este cum am avea, de exemplu, un guvern legal si alte patru guverne. Ar bantui ministri pe acolo si ar spune eu sunt ministrul Culturii sau sunt ministru de Interne. Acest lucru creeaza confuzie. De fapt, problema este crearea confuziei. E relativ greu sa explici opiniei publice cum stau lucrurile. (…) Dupa 40 de ani de comunism, in care a fost demonizata practic de miscarea de propaganda a timpului, plus aceasta confuzie a tranzitiei de 16 ani si, de ce sa nu recunoastem, in anumite momente, prestatia deloc laudabila a unor membri, imaginea pe care o avem in zilele noastre e oarecum confuza si foarte putini stiu ca noi am dat numai anul trecut 30 de miliarde de lei unor scoli, unor orfelinate, dar noi nu facem ostentatie din asta. Inclusiv acum am reabilitat la Timisoara o scoala pentru copii asistati, care era prapadita de inundatii, unde am facut o donatie de circa 60-70.000 de euro, in conditiile in care nu suntem deloc bogati”, a adaugat Chirovici.

Masoni din judetul Hunedoara

In miscarea masonica din judetul Hunedoara s-au inscris, de-a lungul timpului, nume grele. De exemplu, fostul senator PDSR Doru Gaita (care s-a si implicat pentru ca in Hunedoara sa functioneze o noua loja), Gheorghe Ivan, fost prefect si deputat al judetului, presedintele CJ, Mircea Ioan Molot, primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si vicepresedinte al Partidului Democrat, directorul Directiei Drumuri Judetene, Ioan Prip, sau Florin Marza, directorul „Electrica”.
Din Loja de la Petrila fac sau au facut parte fostul prefect PSD de Hunedoara Sorin Apostu, fostul deputat PSD Ioan Rus, fostul director adjunct al AJOFM, Haralambie Vochitoiu, directorul Regiei Autonome a Apei Valea Jiului, Gheorghe Cioara, fostul sef al Regiei Autonome a Apei Valea Jiului, Mihai Gireada, directorul comercial al CNH Petrosani, Mihail Stoicescu, fostul director general al CNH, Ilie Balanescu, sau directorul „Hidroconstructia” Hateg, Radu Ioan.

Exclusi pentru nerespectarea legilor tarii

Asa cum aratam anterior, masoneria cere fiecarui membru sa respecte cu strictete legile tarii in care activeaza, aceasta prevedere fiind parte componenta a juramantului la gradul I, in caz contrar persoana respectiva riscand sa fie exclusa din ordin. Eugen Ovidiu Chirovici a precizat ca in ultima perioada cel putin 100 de persoane au fost excluse din MLNR ori au parasit ordinul din diverse motive, iar conditiile de primire au fost mult inasprite.
„In momentul in care exista o sentinta definitiva, in mod automat esti exclus din ordin. In momentul in care se declanseaza o procedura juridica, care poate sa aiba un final fericit, ori ramai membru, ori iti iei concediu, cum s-ar spune, pentru a nu prejudicia imaginea organizatiei. Orice fapta penala duce automat la excluderea din ordin. Nu ne putem substitui legilor profane”, a mai spus Chirovici.
In ultimii doi-trei ani, reprezentantii MLNR au inceput sa fie mult mai circumspecti in privinta primirii de noi membri, trecand de la ceea ce Chirovici a numit „o dimensiune cantitativa la una calitativa”. „Am strans ochiurile plasei mult mai mult, tocmai pentru ca am avut in trecut exemple mai nefericite”, a adaugat acesta.

Cele mai citite

Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență pentru a discuta escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o ședință de urgență pentru a aborda creșterea tensiunilor în Orientul Mijlociu, a anunțat președinția elvețiană...

Motociclist în vârstă de 18 ani, mort în urma unui accident rutier

Un tânăr motociclist în vârstă de doar 18 ani a murit, noaptea trecută, în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Paul Gabriel Melinte, din...

Atac ucrainean asupra unei platforme rusești de lângă Insula Șerpilor

Forțele speciale ucrainene au lansat un atac asupra platformei petroliere Petro Godovaneț din Marea Neagră, o locație pe care Kievul încearcă să o recâștige...
Ultima oră
Pe aceeași temă