12.8 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialOrganizaţiile neguvernamentale PROTESTEAZĂ faţă de hotărârea Senatului de a nu-l EXCLUDE pe...

Organizaţiile neguvernamentale PROTESTEAZĂ faţă de hotărârea Senatului de a nu-l EXCLUDE pe senatorul Mircea Diaconu

Freedom House, Expert Forum, Grupul pentru Dialog Social si Institutul pentru Politici Publice protesteaza fata de hotararea Senatului Romaniei de a-l lasa  pe  Mircea Diaconu sa-si  termine mandatul sau de senator, desi legea prevede excluderea sa deoarece are o sentinta judecatoreasca definitiva si executorie  de incompatibilitate.

Iata comunicatul celor patru organizatii neguvernamentale:

„Organizatiile semnatare isi exprima ingrijorarea legata de gravul precedent creat de votul in Senatul României privind mentinerea mandatului senatorului Mircea Diaconu in ciuda confirmarii starii de incompatibilitate in care acesta se afla.

Asistam la un moment deosebit de dificil pentru statul de drept in conditiile in care Senatul României a hotarât prin vot incalcarea legii si a unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Constatata de ANI si stabilita atât de Curtea de Apel Bucuresti, cât si de Inalta Curte de Casatie si Justitie prin decizie definitiva si irevocabila, starea de incompatibilitate a senatorului liberal Mircea Diaconu a fost ignorata de catre Senatul României.

Desi prin lege senatorul ar fi trebuit sa-si piarda mandatul precum si posibilitatea de a ocupa o functie publica in urmatorii trei ani, dupa votul Senatului din 30 octombrie, Mircea Diaconu va ramâne senator.

Organizatiile semnatare atrag atentia asupra modului in care acest vot va influenta Mecanismul de Cooperare si Verificare, una dintre problemele semnalate de Comisia Europeana fiind neparasirea functiilor de catre demnitarii acuzati de incompatibilitate si gasiti in conflict de interese”

Precizam ca Mircea Diaconu era atat senator al Romaniei cat si director al Teatrului Nottara, desi legea interzice.

Citeşte şi:

Senatul a decis: Mircea Diaconu RĂMÂNE SENATOR până la încetarea mandatului. Ce spune Diaconu. Vezi şi reacţia ANI

Şeful ANI: Votul pentru Diaconu – DISOLUŢIA statului de drept, cu consecinţe DRAMATICE8

Diaconu: Senatul şi-a „asumat culpa” privind incompatibilitatea mea

 

Cele mai citite

Medic de la ATI, rănit grav într-un accident rutier. Se afla pe marginea drumului

Virginia Armega medic în cadrul secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a fost rănită în urma accidentului din localitatea Țicleni, care...

A căzut într-un canal adânc de patru metri într-un parc din Capitală

Un bărbat în vârstă de 45 ani a căzut într-un canal, la aproximativ patru metri adâncime, în parcul Orăşelul Copiilor, din sectorul 4 al...

Accident cu trei persoane încarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs între un microbuz și un autoturism condus de un tânăr de 25 de ani pe un drum din județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă