Suntem obişnuiţi să mâncăm orez şi am auzit despre proprietăţile benefice ale acestuia. În plus, suntem convinşi că asiaticii îşi menţin aspectul tineresc cu ajutorul acestei cereale.
Întrebarea care se ridică este: care este varianta cea mai sănătoasă dintre orezul alb şi cel brun? Iată câteva aspecte comparative între cele două, care îţi vor uşura decizia.
În primul rând, trebuie să ştim că există o diferenţă de procesare între cele două cereale. În cazul orezului brun este îndepărtat doar stratul superior prin măcinare, rămânând forma integrală a cerealei, astfel îşi păstrează calitatea nutrienţilor care sunt bogaţi în fibre. În schimb, orezul alb îşi pierde prin măcinare o mare parte din germenii de orez, fiind mai sărac în fibre. Este varianta rafinată.
Deşi orezul alb este mai gustos decât cel brun, cel din urmă este bogat în proteine, calciu, fibre, zinc şi potasiu. Orezul alb creşte nivelul glicemiei în sânge, tocmai din această cauză cei care suferă de diabet sunt sfătuiţi să îl înlocuiască cu cel brun. Efectele pozitive ale orezului brun pot fi măsurate prin gradul ridicat de energie eliberata treptat in organism.
În ceea ce priveşte indicele caloric, nu există o diferenţă semnificativă. Cantitatea de proteine este într-un număr mai crescut într-o porţie de orez de alb fiind recomandat pentru creşterea imunităţii.
In ceea ce priveste termenul de valabilitate în cazul orezului brun, trebuie să fim atenţi deoarece acesta râncezeşte mai repede. Aşadar, acorda-i un plus de atentie si păstreaza-l în condiţii de umiditate scăzuta, în cămară sau in frigider.
Indiferent de alegerea ta, orezul poate fi folosit ca o garnitură într-o gamă largă de preparate sau ca fel principal la orice masa, aşa că nu ezita să îl consumi.